keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Resepti: Lohta mustajuurisoseessa (5kk+)


Mustajuuri se vasta on kummallinen juures - kuoren alta paljastuu ihanan mehevä vaalea juures, joka muistuttaa maultaan parsaa ja sisältää runsaasti rautaa. Mustajuuri on voikukan sukulainen, jota kasvaa luonnonvaraisena Välimeren maissa sekä Aasiassa. Pohjoismaissa se menestyy mainiosti viljelykasvina. Mustajuuri tulee valmistaa heti kuorimisen jälkeen, sillä kuoren rikkouduttua mallosta erittyy maitiaisnestettä, joka tummentaa mustajuuren. Jos aikoo säilyttää kuorittua mustajuurta, kannattaa laittaa se sitruunalla maustettuun veteen. Se sopii upeasti vauvansoseisiin ja siitä voi isommille lapsille valmistaa myös ihanan pehmeää mustajuurikeittoa, mustajuurimuhennosta tai tarjoilla parsan tapaan kera voisulan. Sitä ei olla turhaan tituleerattu hillityksi hurmuriksi, sillä sitä se juuri on.

Lohi-mustajuurisoseen ainesosat ovat:
Lohta annoskoon mukaan (1tl aloittelevalle/annos, 7kk+ 1-1,5 rkl annos)
40% mustajuurta
60% kesäkurpitsaa
Tilliä maun mukaan

Tarkista, että käyttämäsi lohi ei ole Itämeren lohta - lohihan on petokala ja Itämeren petokalat sisältävät elimistölle haitallisia aineita, joita suositetaan syötäväksi vain 1-2 krt/kk. Soseeseen kannattaakin käyttää Norjan lohta tai viljeltyä kirjolohta, joita voi tarjoilla vauvalle rajoituksetta.

Lohi kannattaa valmistaa höyryttämällä. Laita lohipala nahkoineen höyrykattilaan ja höyrytä noin 20 minuutin ajan. Jos et omista höyrykattilaa kypsennä lohi uunissa normaaliin tapaan sellaisenaan. Kypsän lohen voit hienontaa haarukalla, terävällä veitsellä tai käyttäen sauvasekoitinta - jätä lohi niin suuriksi paloiksi, kuin vauvasi suostuu sitä syömään.


Kuori ja keitä mustajuuri pehmeäksi (n. 20 min). Kuorittu kesäkurpitsa kannattaa höyryttää kypsäksi, jotta sitä ei tule liian vetistä. Jos et omista kattilan höyrytysosaa, voit hyvin hyödyntää kuumennusta kestävää siivilää kattilan päällä. Kun kummatkin kasvikset ovat pehmenneet kypsiksi sekoita ne yhteen ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää kasvissoseeseen tuoretta veitsellä hienonnettua tilliä maun mukaan.

Lopuksi lisää annoskokoa vastaava määrä lohta kasvissoseeseen - kannattaa annostella lohi aina annoskooittain, jotta varmistut siitä, että soseessa on oikea määrä lohta. Ylijäävän lohen voit pakastaa kätevästi jatkokäyttöä varten ja siihen löydät vinkit täältä.

maanantai 28. marraskuuta 2011

Resepti: Kanaa, rakuunaa ja kellertäviä kasviksia (5kk+)

On aika tarjoilla ensimmäistä kertaa kanaa, mutta esittelen Maxille tässä vaiheessa myös erilaisia yrttejä. Pidän omassa ruoassanikin siitä, että yhdessä ruokalajissa käytetään maksimissaan 1-2 yrttiä, jotka tukevat muiden raaka-aineiden makua. Tätä oivallusta aion noudattaa myös vauvansoseissa.

Tähän soseeseen suurimmat makuvivahteet antaa porkkanan sukulainen eli aromikas palsternakka sekä ranskalaisen keittiön kestosuosikki rakuuna. Rakuunan maussa on myös suolaisenomainen vivahde, jolloin sitä onkin suositeltu suolattoman ruokavalion lisäksi. Rakuuna tunnetusti sopii mainiosti porkkanan ja palsternakan rinnalle, joita tässä sosessa hyödynnetään.



Kana-rakuuna-kasvissoseen suhteet ovat:
40% porkkanaa
30% palsternakkaa
30% omenaa
Rakuunaaa maun mukaan, noin 1 rkl/annos
Annos kanaa (1tl alottelevalle/annos, 7kk+ 1-1,5 rkl/annos)

Pakkaseen voi tehdä kasvissosetta isomman annoksen, jolloin suhteet ovat:
3 porkkanaa
2 palsternakkaa
2 omenaa
rakuunaa maun mukaan

Kuori, pilko ja keitä porkkana sekä palsternakka kypsäksi, sillä nämä kaksi vaativat suhteessa samanpituisen keittoajan. Kuori ja höyrytä tai keitä omena kypsäksi. Tämän jälkeen soseuta ja sekoita porkkana, palsternakka sekä omena keskenään. Lisää mukaan kasvissoseeseen rakuunaa maun mukaan ja pyöräytä vielä yrtit hienoksi sauvasekoittimella.

Kana kannattaa kypsentää kokonaisena maustamattomana kanan rintafilenä uunissa 200-225 asteessa noin 20-25 minuutin ajan. Sen jälkeen pilko kana hienoksi terävällä veitsellä tai hyödyntäen silppuria. Lisää kypsää kanaa haluamasi kokoinen annos kasvissoseeseen, jonka vauva nauttii tuoreeltaan. Kanaa kannattaa lisätä vain nautittavaan annokseen, jotta pystyt varmasti määrittelemään kuinka paljon kanaa kukin annos sisältää. Pakasta loput kanat esimerkiksi silikoniseen jääpalavuokaan annoskoottain, johon löydät vinkit täältä.

sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Miten on paras valmistaa ja pakastaa kanaa sekä kalaa?

Laitoin viikonloppuna kanaa ja lohta perheelleni, joista pakastin osan Maxille. Kanaksi käy mainiosti kanan kokonainen maustamaton rintafile, mutta lohta valmistaessa osta vain Norjan lohta - Itämeren lohta saa antaa vauvalle vain 1-2 kertaa kuukaudessa sen haitallisten aineiden takia. Max vasta aloittelee lihojen kanssa, joten kerta-annokset ovat vielä todella pieniä. Aluksi annos on noin 1tl ateriaa kohden kerran päivässä. Vähitellen määrää lisätään niin, että 7-8 kk ikäiselle riittää 1-1,5 rkl kerran päivässä ja 8-12 kk ikäiselle kahdesti päivässä.

Kanan rintafilen paistoin uunissa 200 asteessa 25 min ajan.
Lohipalan puolestaan höyrytin vesihoyryssä 20 min ajan.

Sen jälkeen kun ne olivat hieman jäähtyneet pilkoin ne ensin pieneksi veitsellä ja soseutin sen jälkeen sauvasekoittimella. Lohi meni hienosti soseeksi sellaisenaan. Kana vaatii melko tehokkaan laitteen tai hitusen kasvissosetta mennäkseen täysin soseeksi. Kanaan suosittelenkin erillistä sauvasekoittimen leikkuria.


Itse pakastamiseen sain vinkin ystävältäni Vilmalta. Hienoksi jauhettu kana tai kala annostellaan ensin silikoniseen jääpalamuottiin ja jääpalamuotti on tämän jälkeen helppo sujauttaa minigrip-pussiin sekä siitä siististi pakkaseen. Yhteen koloon laitoin aina yhden annoskoon verran ja tästä on sitten helppo annostella kanaa sekä kalaa kasvisoseiden joukkoon. Tähän tarkoitukseen löysin edukkaasti välineet Ikeasta, kätevää eikö olekin!


perjantai 25. marraskuuta 2011

Resepti: Elovenatytön puuro (5kk+)

Vauvan vellit ja puurot kierrän kaukaa - kun lukee tuoteselosteen paketista, tulee ihan hiki. Vauvan valmispuuroihin on lisätty useita eri vitamiinejä ja kivennäisaineita, mutta joihinkin myös esimerkiksi palmuöljyä ja emulgointiaineita.

Kotimaisista viljoista kokeilut aloitetaan nimenomaan kaurasta, aikaisintaan 5 kuukauden iässä. Tein tutkimustyötä ja huomasin, että monet äidit syöttävät vauvalleen sauvasekoitettua Elovenapuuroa. Syy miksi Elovenaa ei yleisesti suositella vauvoille on viljan puhtauskriteerit, jotka vauvojen puuroissa ovat tiukemmat. Useat onnelliset vauvat kuitenkin ovat ihastuneet Elovenapuuroon ja heille ei ole tullut siitä mitään ongelmia. Päätinkin siis, että Max siirtyy syömään suoraan suomalaista puhdasta kaurapuuroa. Kukin toisaalta toimii tässä omalla vastuullaan.


Iltapuuron tarve on meillä yleensä akuutti, joten valmistan puuron mikrossa. Puuroa keitetään 600w:ssa noin 2-3 minuuttia, välillä sekoittaen. Lopuksi puuro hienonnetaan sauvasekoittimella.

Pieni maisteluannos: 0,25dl kaurahiutaleita ja 0,5dl vettä
Puuroannos: 0,5dl kaurahiutaleita ja 1dl vettä


Keitettyäni puuron mikrossa, lisään siihen yleensä hedelmää tai marjaa. Puolikas banaani, tuoretta päärynää, tuoretta omenaa, luumusosetta tai muutaman mansikan tai mustikan pakkasesta. Kaurapuuron joukkoon voi lisätä lähes mitä tahansa. Kun puuron soseuttaa sauvasekoittimella, myös hedelmä hienonee soseeksi asti.

Maxin lempiruokaa tällä hetkellä on nimenomaan Ihanan Elovenatytön iltapuuro. Eilenkin nakkasin mukaan muutaman mansikan ja päärynäsosetta, voi että sitä syömisen riemua! Meille ei ainakaan ole tullut kaurapuurosta mitään allergiaa. Testasimme kuitenkin puuroa ensin lounasaikaan pienen annoksen verran varmistuaksemme asiasta. Elovenapuuroa ei siis suositella vauvalle, mutta moni vauva sitä Suomessa kuitenkin syö ja hyvällä ruokahalulla.

keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Resepti: Fantastinen fenkoli (4kk+)


Fenkolia ja fenkoliteetä käytetään yleisesti Keski-Euroopassa vauvojen vatsavaivoihin. Koliikkivauvoille annetaan joskus myös fenkolitippoja. Halusin kokeilla fenkolia Maxille ei sen terveysvaikutusten, vaan sen mainion maun takia - fenkoli maistuu lievästi anikselle ja on hyvin aromaattinen vihannes.

Itselläni on tapana tehdä possuruokien lisukkeeksi peruna-fenkolisalaattia - keitän molemmat kypsiksi, pilkon kuumana ja nakkaan joukkoon hieman oliiviöljyä, dijonsinappia, suolaa, pippuria ja valkoviinietikkaa. Tästä lähti tämäkin idea, joka on todella helppo vauvansose:

50% fenkolia
50% puikulaperunaa tai muuta jauhoista perunaa
yritiksi fenkolin "tillimaiset" kukinnot
loraus oliiviöljyä


Pese ja pilko fenkoli paloiksi. "Tillimaiset" kukinnot käyvät mainiosti yritiksi tuoreeltaan, joten erota ne sivuun tässä vaiheessa. Älä käytä soseeseen fenkolin kantaa, sillä se on vauvan soseeseen turhan kova. Höyrytä tai keitä fenkoli pehmeäksi (n. 20 min) ja soseuta tämän jälkeen fenkoli sauvasekoittimella.

Keitä peruna ja hienonna se haarukalla hienoksi. Lisää peruna fenkolisoseeseen ja sekoita huolellisesti. Hienonna fenkolin "tillimaiset" kukinnot veitsellä hienoksi ja lisää soseeseen noin teelusikallinen/per annos. Lorauta vielä mukaan hieman oliiviöljyä. Sekoita aineekset huolellisesti ja sose on valmista nautittavaksi. Maxista sose oli herkullista!

Kuten aiemmin todettu - sosetta, jossa on perunaa ei kannata pakastaa. Valmista siis sosetta sellainen määrä, jonka vauva voi nauttia seuraavan 3 päivän aikana. Kuitenkin puhdasta fenkolisosetta voi pakastaa sellaisenaan. Se sopii hyvin esimerkiksi kalasoseeseen, jonka reseptin aionkin kehitellä tulevilla viikoilla!


maanantai 21. marraskuuta 2011

Resepti: Il mio primo risotto (5kk+)

Il mio primo risotto eli ensimmäinen risottoni. Tämä on siitä yksinkertainen resepti, ettet tarvitse muuta kuin vihannessosetta ja tummaa täysjyväriisiä. Risottoriisiä ei kannata vauvalle antaa, vaan tässä reseptissä riisiksi kelpaa tavallinen täysjyväriisi. Riisi kannattaa kuitenkin valita huolella - satsaa muutama euro enemmän laatuun, jotta riisi on varmasti puhdasta. Tähän reseptiin sopii esim. Uncle Bensin 10 min täysjyväriisi, joka on mielestäni oikein hyvän makuinen, toisin kuin jotkut muut täysjyväriisit.


Yhteen vauvan annokseen tarvitset 1-2 rkl soseutettua riisiä annosta kohden.

Kaada runsaasti vettä kattilaan ja mittaa mukaan haluamasi määrä riisiä - toisin kuin yleisesti luullaan, riisi tulisi keittää runsaassa vedessä (kuten pasta) ja keitinajan lopuksi valuttaa vesi pois. Näin riisin koostumus säilyy parempana. Keitä riisiä muutama minuutti kauemmin kuin pakkauksessa sanotaan, esimerkiksi 10 min riisiä keitin 12 min. Kun riisi on kypsää valuta vesi pois. Kaada riisin joukkoon loraus rypsiöljyä ja soseuta riisi sauvasekoittimella huolellisesti. Tahnasta tulee melko paksua.

Vihannessoseeksi voit valita minkä tahansa haluamasi soseen tai mitä sattuu olemaan valmiina. Tärkeää kuitenkin on, että sose on löysähköä. Lisää löysään vihannessoseeseen 1-2 rkl soseutettua riisiä per annos. Pyöräytä vielä vihannessose ja riisitahna sauvasekoittimella, jotta riisi varmasti menee soseeksi asti. Jos sose tuntuu liian jäykältä, lisää mukaan hieman vettä tai kasvisten keitinlientä ja pyöräytä vielä kerran sauvasekoittimella.

Meillä vihannessoseena oli tällä kertaa palsternakka-bataatti-omenasose, jossa suhteet olivat
30% palsternakkaa
60% bataattia
10% omenaa
loraus bataatin keitinlientä




Palsternakka on maukas juures, joka sopii vauvansoseisiin mausteeksi. Se muistuttaa porkkanaa, mutta on maultaan paljon voimakkaampi. Tästä johtuen vauvansoseeseen riittää palsternakkaa vain 20-30% ja se antaa jo tuolla osuudella paljon makua. Hauska yksityiskohta on, että palsternakkaa viljellään nimenomaan kylmillä alueilla, sillä routa on tarpeellista palsternakan maun muodostumiselle. Palsternakassa on paljon mineraaleja ja enemmän vitamiineja, kuin sen lähisukulaisessa porkkanassa. Porkkanassa on tosin enemmän A-vitamiinin esiastetta eli beetakaroteenia. Palsternakassa on erityisen paljon kaliumia sekä myös runsaasti ravintokuitua. Joillekin palsternakka aiheuttaa allergisen reaktion, joten sitä kannattaakin varovasti maistattaa vauvalle.

lauantai 19. marraskuuta 2011

Resepti: Hunajameloni-vadelmamelba (4kk+)


Äidilläni on tapana valmistaa jälkiruoaksi hunajamelonin lohkoja ja kokonaisia vadelmia - nopea ja terveellinen vaihtoehto, joka sopii tarjottavaksi mainiosti raskaankin ruoan päätteeksi. Tästä reseptistä lähti idea tähän herkkusoseeseen. Hunajameloni-vadelmamelbaan tulee:
65% hunajamelonia
35% vadelmaa

Halkaise meloni ja kaiverra siemenenet pois lusikalla. Poista melonin kuori veitsellä ja pilko hedelmäliha paloiksi. Tämän jälkeen soseuta melonin hedelmäliha sauvasekoittimella. Soseesta tulee hurjan löysää, joten se tulee valuttaa - kaada melonisose siivilään ja anna liian mehun valua kippoon. Hyödynnä soseeseen se osa, joka jää siivilään. Melonimehusta voit tehdä itsellesi drinkin lisäämällä siihen pari jääpalaa tai voit hyödyntää sitä esimerkiksi vauvan puuron notkistamiseen.


Vadelmaa tarjottaessa tulisi suosia kotimaista. Ulkomaiset pakastevadelmat tulee aina kuumentaa huolella, sillä ne voivat sisältää listeriabakteereja. Kaada siis pakastevadelmat kattilaan ja kuumenna niitä omassa mehussaan. Kun marjoista on irronnut mehua ja neste näyttää kiehuvan, siirrä kattila pois liedeltä ja anna marjojen jäähtyä. Kaada marjat siivilään ja anna ylimääräisen nesteen valua kippoon - tee tästä itsellesi vaikka mehua, lisäämällä mukaan hieman sokeria ja vettä. Paseeraa eli painele vadelmat vielä siivilän läpi, jotta saat siemenet pois soseesta ja näin ne eivät turhaan rasita vauvan herkkää suolistoa.

Lopuksi yhdistä soseet ja eikun herkuttelemaan!


torstai 17. marraskuuta 2011

Ruokaympyrä kasvaa!

Max täyttää ensi viikolla 5 kuukautta ja on aika aloittaa uusia ruokaryhmiä. Mukaan tulevat viljat, kalat ja lihat. Tuskin maltan odottaa! Uusia vuorenvalloituksia on kuitenkin syytä lähestyä yksi kerrallaan.

Täysjyväriisi ja viljat

Me aiomme aloittaa kokeilut riisistä ja viljoista. Riisiähän saa antaa lapselle nelikuisesta alkaen, mutta tähän asti olemme pysytelleet vain riisijauhepuurossa. Ensimmäisenä otamme mukaan täysjyväriisin, jonka saa helposti hienonnettua kasvissoseiden joukkoon. Riiseissä kannattaa satsata laatuun - halvemmissa riiseissä laatu ei yllä vauvastandardiin ja joukossa voi olla tummuneita hyönteisten pilaamia riisejä. Kannattaa siis maksaa muutama euro enemmän ja ostaa esimerkiksi Uncle Bensiä, jossa on myös hyvänmakuinen ja laadukas täysjyväriisi.

Seuraavaksi hyökkäämme kotimaisten viljojen kimppuun. Nämä suositellaan esiteltävän vauvalle aakkosjärjestyksessä: kaura, ohra, ruis ja vehnä. Viljoja on tärkeää hyödyntää monipuolisesti vauvan ruokavaliossa riittävän kuidunsaannin takaamiseksi, mutta ne sisältävät myös paljon kivennäisaineita ja vitamiineja.

Kala ja liha

Seuraavaksi siirrymme kalaan ja lihoihin. Olen itse todellinen lihaani eli lihansyöjä. Suurin haastehan lihojen valmistuksessa on kypsentäminen - miten saada lihasta mureaa ja miten hienontaa tarpeeksi pieneksi, jotta nirsokin vauva ne huolii.

Kaloista vauvalle sopii esimerkiksi sei, lohi, kasvatettu kirjolohi, siika, muikku ja puna-kampela. Kalaa tulisikin antaa vauvalle 2-3 ruoka-annoksella viikoittain, sillä se sisältää hyviä rasvoja. Haukea, sisävesien kuhaa, madetta, ahventa ja itämeren silakkaa sekä lohta tulisi antaa vauvalle vain 1-2 kertaa kuukaudessa haitallisten aineiden takia. Kala on helpointa valmistaa soseutettavaksi höyryttämällä tai uunissa foliossa, jonka jälkeen sen voi helposti soseuttaa haarukalla tai sauvasekoittimella.

Lihoissa tulisi suosia vähärasvaisia lihoja. Ilokseni kauppoihin on ilmestynyt myös paljon luomulihaa, joista vauvalle on helppo hyödyntää mm. Atrian luomujauhelihaa. Itse olen ajatellut kypsentää kanan maustamattomia rintafileitä, porsasta sekä nautaa joko vedessä hauduttamalla tai uunissa foliossa. Tämän jälkeen lihat on helppo pienentää tehosekoittimella tai ensin pillkoa pieneksi ja soseuttaa sauvasekoittimella. Monitoimikoneessani Kitchen Aidissa on myös lihamylly, joka pääseekin nyt tositestiin. Kunhan Max tottuu näihin niin otamme mukaan lammasta sekä kotimaista riistaa.

Suurin kysymys lienee kuitenkin se, kuinka paljon kalaa ja lihaa voi vauvalle antaa? Aluksi annos on noin 1 tl ateriaa kohden kerran päivässä. Vähitellen määrää voi lisätä niin, että  7-8 kk ikäiselle riittää 1-1,5 rkl kerran päivässä ja 8-12 kk ikäiselle kahdesti päivässä.

Tuntuu ihan hullulta miten nopeasti aika menee. Enää on reilu kuukausi jouluun ja poika juhlii aaton aattona puolivuotispäiviään. Marimekon jämätrikoosta saa muuten askarreltua lapselle tosi mukavan tonttulakin. Suosittelen!


Lähteet:
Lapsi, perhe ja ruoka, Imeväis- ja leikki-ikäisten lasten, odottavien ja imettävien äitien ravitsemussuositus. Sosiaali- ja terveysministeriö, julk. 2004:11

maanantai 14. marraskuuta 2011

Resepti: Päärynä ja kateudesta vihreät vihannekset (5kk+)


Parsakaali, kesäkurpitsa, herneet ja päärynä - miten ne voivatkaan sopia niin hyvin yhteen! Päärynä on tämän soseen ehdoton kruununjalokivi, joka pehmentää muiden vihannesten makua. Tuoreherne on soseena yllättävän maukas, vaikka sitä ei ihan heti uskoisi. Kesäkurpitsa tuo puolestaan soseeseen notkeutta, jolloin sitä ei tarvitse notkistaa erikseen keitinvedellä. Mutta parsakaali se vasta on monen vauvan ja aikuisenkin inhokki. Tuore parsakaali sisältää kuitenkin paljon C- ja K-vitamiineja sekä moniin muihin vihanneksiin verrattuna paljon proteiinia.

Tässä soseessa suhteet ovat:
25% päärynää
25% hernettä
25% kesäkurpitsaa
25% parsakaalia
loraus rypsiöljyä

Isomman satsin resepti on noin:
2-3 päärynää
2 pussia kotimaisia pakasteherneitä
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1 keskikokoinen parsakaali

Päärynää ei tarvitse keittää - jos se on mehukkaan kypsä, sen voi soseuttaa tuoreeltaan sauvasekoittimella. Joskin se tummuu nopeasti ruskeaksi soseutuksen jälkeen, joutuessaan kosketuksiin huonelilman kanssa. Jos päärynä tuntuu kovalta, etkä halua sen tummuvan, keitä päärynää vedessä n. 5 min ennen soseutusta. Kiireessä voit toki myös oikaista ja käyttää päärynästä tehtyä Semper Eco täyshedelmäsosetta, joka löytyy lastenruokahyllystä ja on ihan yhtä hyvää.

Vauvalle ei saa antaa kuivattuja herneitä, mutta tuoreherneitä löytää helposti pakkasesta ympäri vuoden. Valitse mielellään kotimaista, sillä sitä on tarjolla ainakin Apetitin valikoimassa. Kaada herneet kattilaan ja peitä ne vedellä. Keitä noin 10 min kiehumisesta alkaen. Kaada keitinvesi pois ja soseuta herneet sauvasekoittimella huolellisesti, jotta herneiden kuorikin menee hienoksi. Jos vauva on nirso koostumuksen suhteen, kannattaa herneet soseuttaa tilkassa keitinvettä ja paseerata eli painella vielä siivilän läpi.

Keitä tai höyrytä parsakaali sekä kesäkurpitsa kypsiksi ja soseuta ne sauvasekoittimella. Älä käytä soseutukseen keitinvettä, sillä kesäkurpitsassa on muutenkin paljon vettä jo itsessään.

Tämän jälkeen sekoita haluamasi kokoinen annos sosetta edellä mainitussa suhteessa ja lorauta mukaan hieman rypsiöljyä. Sose sopii mainiosti pakastettavaksi sellaisenaan. Kuten kuitenkin todettu aiemminkin - jos pakastat kunkin omanaan, voit tehdä jatkossa erilaisia sekoituksia ja muunnella näin helpommin soseen makua. Näin vauva ei kyllästy, mutta tottuu raaka-aineiden makuihin.

sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Resepti: Muailman paras mango (4kk+) ja Mangolassi

Mango on ehdoton lempihedelmäni. Varsinkin aasialainen kellertävä mango on niin herkullista, että vesi herahtaa kielelle jo pelkästä ajatuksesta. Mangoa saa toki ostettua vauvalle purkkiruokanakin, mutta pikainen vilkaisu kertoi soseen sisältävän mangoa 38%, riisitärkkelystä ja kahta erilaista sakeuttamisainetta - kaiken lisäksi maku purkkimangossa on aivan eri planeetalta kuin tuoreessa mangossa.


Vähän paremmista marketeista saa nykyään ostettua heti syötäväksi kypsytettyä ready-to-eat mangoa, joka on äärimmäisen näppärä vauvansoseeseen. Kypsässä mangossa on kauniin punertava väri ja se tuntuu käteen hieman pehmeältä. Mangon sisällä on isohko kivi, mutta loppujen lopuksi mango on suhteellisen helppo leikattava. Jos et ole koskaan mangoa käsitellyt, näppärät ohjeet löytyvät täältä.

Minun mielestäni mango on niin hyvää, ettei soseeseen kannata muuta laittaakaan, sillä se peittää helposti mangon hyvän maun. Yhdestä mangosta saa helposti soseuttamalla kaksi maisteluannosta. Poista vain kivi, irroita hedelmäliha ja soseuta sauvasekoittimella. Niin helppoa se on! Suositankin siis, että käytätte mangososeeseen vain
100% mangoa

Vähän vanhemmalle lapselle tai aikuisille mangosta saa mangolassia. Mangolassi sopii mainiosti vauvalle välipalaksi tai aikuiselle myös tulisen intialaisen ruoan kaveriksi.

Jos vauva osaa jo juoda lasista, voi korvikkeesta tehdä mangolassin seuraavassa suhteessa:
40% hienoa mangososetta
60% korviketta

Aikuisten versiossa suhteet ovat:
1 mango soseutettuna
2-3 dl maustamatonta jugurttia
2-3 dl maitoa
(lisää halutessasi 1 rkl sokeria ja tilkka sitruunamehua)

perjantai 11. marraskuuta 2011

Resepti: Bananasakäämä (4kk+)


Mikään ei maistu niin hyvälle kuin tuore makea ananas. Tölkkiananasta ei missään nimessä saa antaa vauvalle, sillä tölkistä irtoaa ananakseen tinaa, joka auttaa tölkkiananasta säilyttämään keltaisen värinsä. Valmistaessasi ananasta pienokaiselle, käytä vain tuoretta kypsää ananasta. Jos et ole koskaan ananasta ennen leikannut, täältä löydät hyvän opastusvideon aiheeseen.

Bananasakäämään tarvitset
50% ananasta
50% kypsää tuoretta banaania

Pilko ananas kuutioiksi. Älä hyödynnä tähän reseptiin ananaksen kovaa keskiosaa. Tuore ananas on suhteellisen kirpeää ihan pienelle vauvalle, joten makua kannattaa pehmentää höyryttämällä, jolloin soseuttaminenkin helpottuu. Kuumenna kuutioita höyrykattilassa n. 10-15 minuutin ajan. Jos et omista höyrykattilaa, voit asetella lohkot kuumennusta kestävään siivilään ja laittaa tämän kattilan päälle, jossa on kiehuvaa vettä.


Kun ananakset ovat hieman kypsyneet, soseuta ne sauvasekottimella. Ananaksen rakenne on suhteellisen "kuidunomainen", joten pelkästään sauvasekoitettua ananasta voi pienen vauvan olla vaikea niellä. Maista itse ananasta sauvasekoituksen jälkeen ja jos suutuntumassa on liian isoja hedelmälihan paloja tai kuituja, kannattaa ananas vielä paseerata eli painella siivilän läpi. Soseesta tulee suhteellisen löysää, sillä ananaksessa on paljon nestettä.


Soseuta tuore banaani sauvasekoittimella. Käytä reseptiin kypsää banaania, sillä raakaa on vaikea soseuttaa ja se maistuu puisevalta. Lisää soseutettuun banaaniin saman verran soseutettua ananasta, jonka jälkeen pyöräytä vielä sosetta sauvasekoittimella. Mainion maisteluannoksen saat 1/2 banaanista ja vastaavasta määrästä ananasta.

Ananasta kannattaa tehdä isompi satsi (2-3 ananasta) kerralla ja pakastaa se omanaan. Ananas sopii myös hyvin muihin soseisiin, se esimerkiksi antaa hyvän maun kana-riisisoseisiin. Voit toki myös tarjoilla tuoretta ananasta perheelle välipalaksi tai jälkiruoaksi ja erottaa tästä pienen annoksen vauvalle kertasoseeksi.

torstai 10. marraskuuta 2011

Kotisosetta kaupungilla

"Hei, mennäänkö tänään lounaalle kaupunkiin?" Oi niitä aikoja, kun ei tarvinnut kuin käsilaukun ja oli valmis lounastamaan keskikaupungin vilskeessä. Nyt mukaan on pakattava sitä sun tätä ja varsinkin lounasaika voi osoittautua haasteelliseksi ruokarytmeineen. Kotisosetta voi kuitenkin yhtä hyvin nauttia kaupungilla ollessa kuin purkkiruokaakin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaupungilla kannattaa välttää soseita missä on maitoa, ne kun pilaantuvat helposti. Vihannesoseet siis rules!

Ensimmäinen vaihtoehto on pakata mukaan pakastettu pussi sosetta kannelliseen kuumennuksen kestävään rasiaan. Tämä sulaa näppärästi ja on sulatettavissa/lämmitettävissä rasiassa paikan päällä. Toisen superkätevän keinon vinkkasi minulle ystäväni Anna, jonka jaan nyt teillekin. Kuumenna sose kuumaksi jo kotona, pakkaa se pieneen termospulloon tai termosmukiin. Näin sose on hetivalmis nautittavaksi kaupungilla. Itse preferoin termosmukia, koska sen suuaukko on suurempi, jolloin soseen voi helposti syöttää suoraan mukista. Löysin Stokkalta 0,35l Bodumin mukin, jonka kansi on tarpeeksi tiivis kestämään kovaakin menoa. Näyttää niitä saavan ostettua suoraan netistäkin. Suosittelen!


Toinen näppäräksi koettu on Tupperwaren matkalusikka. Se on pakattu todella toimivaan kannelliseen koteloon ja lusikan voi pakata syötön jälkeen mukaan vaikka likaisenakin. Toinen vaihtoehto on tietysti pakata lusikka umpinaiseen hammasharjakoteloon, joka on ihan yhtä näppärä kikka. Tätä Tupperwaren lusikkaa ja lasten TupperCare kannellisia muovikulhoja voin kuitenkin suositella kaikille.


keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Resepti: Keltaisen kasvimaan sose (4kk+)


Syksy on todellista juuresten ja vihannesten kulta-aikaa. Tämä maukas sose valmistetaan talvikurpitsasta, juuripersiljasta ja porkkanasta. Halloweeninkin symbolina tunnettua talvikurpitsaa käytetään paljon keski-euroopassa vauvansoseissa, sillä se sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta vähemmän vettä kuin kesäkurpitsa. Juuripersilja lienee tässä reseptissä se harvinaisin tuttavuus - se on sellerin ja persiljan makuinen kellertävä juuri, joka muistuttaa ulkomuodoltaan porkkanaa. Sitä käytetään padoissa, soseissa ja se on hyvää myös tuoreraasteena salaatin joukossa.


Keltaisen kasvimaan soseessa suhteet ovat:
50% talvikurpitsaa
30% porkkanaa
20% juuripersiljaa
loraus rypsiöljyä

Kuori, pilko ja keitä talvikurpitsa, porkkana ja juuripersilja vedessä omissa kattiloissaan, sillä ne kukin vaativat eri mittaisen ajan kypsyäkseen. Porkkanaa on keitettävä pisimpään, noin 30-45 minuutin ajan, jotta se varmasti kypsyy soseutettavaksi. Toiseksi pisimmän keittoajan vaatii juuripersilja ja nopeiten kypsyy talvikurpitsa. Keittämällä ne erikseen, pystyt myös helpommin pakastamaan ne jatkokäyttöä varten - yhdestä talvikurpitsasta saat sosetta niin vauvan kuin muunkin perheen käyttöön, kun taas porkkanaa ja juuripersiljaa kannattaa tehdä pienempi määrä.

Kun juurekset ja talvikurpitsa on kypsää, soseuta ne kukin omanaan sauvasekoittimella. Sekoita niistä haluamasi kokoinen annos yllä mainitussa suhteessa ja pakasta loput jatkokäyttöä varten. Lorauta mukaan myös hieman rypsiöljyä.



Talvikurpitsan sose sopii mainiosti myös muun perheen ruokiin - siitä voi tehdä maukasta sosekeittoa, risottoa, pastaa.. Kannattaa googlata sanalla "talvikurpitsa tai talvikurpitsaresepti" niin saat runsaasti vinkkejä!

maanantai 7. marraskuuta 2011

Maxin Deli nyt myös Facebookissa!

Fanita Maxin Deliä osoitteessa www.facebook.com/maxindeli

Näin saat aina uusimmat reseptivinkit suoraan newsfeediisi ja jaan myös hyviä linkkivinkkejä erityisesti Facebookin kautta. Helppoa ja nopeaa!

Resepti: Baby Guacamole (4kk+)

Avocado on guacamolen pääraaka-aine. Se sisältää enemmän rasvaa kuin muut hedelmät, mutta suurin osa rasvasta on kertatyydyttämätöntä. Avocadossa on paljon kaliumia sekä B-, E- ja K-vitamiinia. Se on erittäin energiapitoinen, sillä 100 gr avocadoa sisältää 219 kaloria. Se on kuitenkin pehmeänmakuinen ja ihana hedelmä, joka sopii moniin ruokiin. Kehitin siitä vauvoille kevyen ja miedon Baby Guacamolen, joka ainakin Maxille maistuu mainiosti pienen totuttelun jälkeen.



50% kypsää avocadoa
50% tuoretta suomalaista kurkkua

Jos teet reilunkokoisen maisteluannoksen suhteet ovat:
1/2 kypsä avocado
1/4 pala keskikokoisesta kurkusta

Varmista, että avocado on varmasti kypsä - se on väriltään tummanvihreä ja tuntuu pehmeältä paineltaessa. Raakaa-avocadoa on vaikea soseuttaa ja se maistuu puisevalta, siksi kannattaakin sosetta valmistaa vain kypsästä hedelmästä. Jos avocado tuntuu kovalta, anna sen vielä kypsyä huoneenlämmössä muutaman päivän ajan.

Halkaise avocado kahtia veitsellä ja kaiverra hedelmäliha pikkulusikalla. Soseuta se sauvasekoittimella. Kuori kurkku ja pilko se pieniksi palasiksi. Lisää kurkku avocadon joukkoon ja soseuta sauvasekoittimella. Tämän jälkeen Baby Guacamole on valmista nautittavaksi.

Avocado hapettuu nopeasti joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa ja sitä ei kannata pakastaa, joten tämä sose tulisi valmistaa heti nautittavaksi. Avocadon suuren rasvapitoisuuden takia, guacamolea kannattaa maistattaa vauvalla ensin pieniä eriä ja näin totuttaa vauva lempeästi avocadon maailmaan.

Tästä reseptistä saat vanhemmille perheenjäsenille maukkaan dipin nacho-lastuille tai tortillojen kastikkeeksi. Lisää vain avocadon ja kurkun joukkoon limen mehua, suolaa, pippuria ja pilkottua tuoretta chiliä. On muuten hyvää, nam!

sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Resepti: Luumusose tuoreista luumuista (4kk+)

Tähän asti olen tarjoillut Maxille kaupan luumusosetta, mutta se on aika jytyä tavaraa niin maultaan kuin ulkomuodoltaan. Kaupan soseet ovat yleensä tehty kuivatuista luumuista ja siksi halusinkin kehittää reseptin, jossa tekisin luumusoseen tuoreista luumuista. Luumusosetta olisi ollut ihana tehdä syksyllä kotimaisista makeista luumuista, mutta nyt piti metsästää kaupasta ulkomaisia. Löysin ilokseni Prisman luomuhyllystä mainion 500gr espanjalaisen luomuluumurasian, josta lähdin tekemään sosetta.




100% luumua

Pese ensin kätesi huolella, sillä tähän reseptiin tarvitset myös hieman sorminäppäryyttä. Voit halutessasi käyttää toki myös kertakäyttöisiä kumihanskoja. Pese luumut ja halkaise ne kahtia. Kivet saat kätevästi pois niin, että teet kiven kummallekin puolelle pienen viillon ja kaivat sen jälkeen luumun kiven pois.


Tee tämän jälkeen vielä pieniä pistoja luumun kuoriin veitsen kärjellä, jotta saat kuoret keittämisen jälkeen helposti irroitettua. Laita luumunpuolikkaat kattilaan ja lisää vettä niin, että luumut peittyvät. Kun vesi alkaa kiehua, keitä luumuja noin 10 min kiehumisesta alkaen. Tämän jälkeen nosta luumut leikkuulaudalle lusikalla tai reikäkauhalla kuoripuoli ylöspäin ja anna niiden jäähtyä.


Irroita kuoret käsin jäähtyneistä luumuista. Survo hedelmäliha sauvasekoittimella. Laita vielä kuoret siivilään ja painele lusikalla, jotta saat kaiken hedelmälihan mukaan soseeseen. Tämän jälkeen hurmaavantuoksuinen ja aivan ihanan värinen luumusose on valmis.

Koita välttää soseen makeuttamista sokerilla. Jos luumusose on vauvan mielestä liian kirpeää sellaisenaan, lisää mukaan aavistus päärynää suhteessa:
80% luumua
20% päärynää



Luumut tunnetusti kiihdyttävät suolentoimintaa, joten olen siksi antanut Maxille luumusosetta säännöllisesti kerran viikossa. Sitä on hyvä tarjota varsinkin silloin, jos vauvalle on tarjoillut porkkanaa tai banaania, jotka voivat kovettaa vatsaa.

perjantai 4. marraskuuta 2011

Resepti: Maanmainio maa-artisokka (4kk+)

Maa-artisokkakeitto persiljaöljyllä on suurinta herkkuani. Siksi olinkin iloinen lukiessani, että maa-artisokka sopii myös lisättäväksi vauvan ensiruokiin. Maa-artisokka on minusta täysin aliarvostettu vihannes suomalaisessa keittiössä - se on ihanan aromaattinen ja herkullinen. Se sisältää kuitenkin inuliiniä, joka voi aiheuttaa hieman vatsavaivoja. Siksi maa-artisokkaa kannattaakin maistattaa varoen ja mielellään lounasaikaan, jotta näet miten vauvasi siihen reagoi.


Maa-artisokkapyreen resepti on seuraava:
70% maa-artisokkaa
30% jauhoista perunaa
loraus rypsiöljyä


Maa-artisokka myydään usein valmiina pakattuna pusseihin. Jos valmistat koko pussin kerralla on suhde:
1 pussi (500gr) maa-artisokkaa
2 keskikokoista tai 3 pientä jauhoista perunaa
1 rkl rypsiöljyä


Kuori ja keitä maa-artisokat vedessä pehmeiksi. Soseuta ne sauvasekoittimella ja lorauta mukaan rypsiöljyä. Kuori ja keitä jauhoiset perunat vedessä ja soseuta ne haarukalla tai kevyesti sauvasekoittimella. Tarkista, että peruna varmasti soseutuu kokonaan, mutta älä soseuta sitä liikaa, ettei siitä tule liisteriä. Liisteriksi muuttunutta perunaa vauvan on vaikea niellä. Lisää perunasose maa-artisokan joukkoon kevyesti sekoittaen.

Vähän vanhemmalle ja makuun tottuneelle vauvalle mukaan voi lisätä myös lehtipersiljaa. Hienonna persilja yrttisilppurissa tai veitsellä ja lisää se maa-artisokan joukkoon. Sekoita sauvasekottimella maa-artisokka ja persilja keskenään. Lisää vasta tämän jälkeen peruna soseen joukkoon.

Peruna ei kestä kovinkaan hyvin pakastamista, sillä sen rakenne muuttuu todella paksuksi. Jos haluat tehdä suuremman erän kerralla, niin suositankin, että pakastat maa-artisokan yksinään ja keität perunat aina tähän ruokaan tuoreeltaan. Tämä ruoka sopii kuitenkin myös muulle perheelle esimerkiksi lounaaksi tai alkuruoaksi. Lisää ylijääneeseen soseeseen vain hieman keitinvettä tai kermaa, suolaa sekä mustapippuria ja avot, keitto on valmis.

Tämä pyree oli niin maukasta, että se sai Maxin ensimmäisellä kerralla kiljumaan innosta. Taitaa poika tulla äitiinsä. Se sopii myös mukaan otettavaksi kaupunki- tai kyläilyreissulle vaalean värinsä johdosta - jos tulee puklu vaikka mummin, kummitädin tai ystävän syliin, ei kaikki vaatteet heti värjäydy vauvanruokaan :)

Resepti: Pikaruokaa bataatista (4kk +)

Bataatti on mitä mainiointa sellaisenaan ja sopii hyvin vauvan ensisoseeksi. Perunaan verrattuna bataatissa on hieman korkeampi energia-arvo ja maku on perunaa makeampi, joten siksikin se sopii monien vauvojen makuun. Jos haluat lukea lisää bataatin ravintoarvosta, kurkkaapa nämä Finelin sivut. Kauppoihin on ilmestynyt erilaisia bataattilajikkeita. Tyypillisin (ja minusta maukkain) on amerikkalainen isokokoinen bataatti. Egyptistä tuodaan pienempää bataattia, mutta se oli vaikeampi kuoria ja ei ollut niin maukas kuin amerikkalainen sukulaisensa.



100% bataattia

Kuorittu ja paloiksi pilkottu bataatti valmistuu nopeasti keittämällä ja kestää hyvin pakastamista. Siksi se onkin minusta todellinen vauvojen pikaruoka. Jos soseeseen käytetään pelkkää bataattia, kannattaa sitä tarvittaessa notkistaa hieman keitinvedellä ja mukaan lorauttaa ripaus rypsiöljyä.

Miten bataattisoseeseen saa vaihtelua helposti ja nopeasti?

Vihanneksista bataatin kaveriksi sopivat parhaiten minusta erilaiset nopeasti valmistuvat kurpitsat kuten spagetti- tai kesäkurpitsa. Porkkana sopii myös bataatin kanssa, mutta vaatii pitkän keittoajan (n. 1h) pehmetäkseen kunnolla ja aiheuttaa joillekin vauvoille vatsanväänteitä. Vihannessoseessa suhteena olen käyttänyt:
60% bataattia
40% kesä- tai spagettikurpitsaa

Hedelmistä on myös bataatin rinnalle. Hitunen omena- tai päärynäsosetta piristää bataatin makua kummasti. Pääsääntöisesti olen keittänyt omena- ja päärynäsoseet itse, mutta kiireessä tarraan luomuisiin Semper Eco omena- ja päärynä täyshedelmäsoseisiin, jotka sisältävät 100% hedelmää. Hedelmäsoseessa suhteena olen käyttänyt:
90% bataattia
10% omenaa- tai päärynää

Myös yrteillä saa potkua bataattiin. Yrttejä kannattaa kuitenkin lisätä soseeseen vasta sitten, kun bataatin makuun on totuttu, maisteluvaihe on ohi ja syöminen sujuu jo rutiinilla. Ihan pienimmille sopii bataatin rinnalle esimerkiksi lehtipersilja. Yritit kannattaa pienentää yrittisilppurissa tai veitsellä ja tämän jälkeen lisätä bataattisoseeseen. Pyöräytä vielä yrttejä muutama kerta soseessa sauvasekoittimella, jotta ne menevät tarpeeksi pieneksi.

torstai 3. marraskuuta 2011

Resepti: Mustikkasuu! (4kk +)

Mustikka sisältää runsaasti A- ja B-vitamiinia, mangaania, kuituja ja flavonoideja. Se on myös hyvä C-vitamiinin, magneesiumin ja kalsiumin lähde. Mustikka on siis terveellistä, mutta sitä on vaikea valmistaa niin, että siitä ei tulisi liian vetelää. Siispä laitan jakoon muutaman vinkin toimivan mustikkasoseen valmistukseen, johon ei tarvita extrakikkoja sakeuttamiseen:

                                                   cc: Ansik

Ainesosat ovat:

100% mustikkaa

Keitä 3 dl tuoreita tai pakastemustikoita kattilassa noin 5 minuutin ajan, älä lisää mukaan vettä. Kun mustikoista on irronnut nestettä ja ne tuntuvat pehmeiltä siirrä kattila pois liedeltä ja anna seoksen jäähtyä hieman.

Kaada seos siivilään ja valuta neste pois. Tee tästä mustikkamehua itsellesi lisäämällä siihen vettä ja makusi mukaan hedelmäsokeria. Kun neste on valunut painele mustikat siivilän läpi. Valutettu ja paseerattu mustikka on juuri sopivan notkeaa nautittavaksi sellaisenaan.

Entä jos sose on liian kirpeää vauvan makuun?

Lisää tällöin mukaan makeahkoa päärynää suhteessa:
80% mustikkaa 
20% päärynää

Voit myös nauttia soseen puuron kaverina - nelikuisille esimerkiksi luomuinen Semper Eco Riisipuuro soveltuu tähän tarkoitukseen mainiosti.

Resepti: Maissia, kesäkurpitsaa ja omenaa (4kk +)


Tämä resepti on yksi Maxin ehdottomista suosikeista. Soseutettuna ainesosien suhteet ovat:

50% maissia
40% kesäkurpitsaa
10% omenaa

Keitä pakastemaissia 10 minuuttia kiehuvassa vedessä. Siivilöi vesi pois ja soseuta maissi sauvasekottimella. Painele vielä maissi siivilän läpi käyttämällä lusikkaa. Kuori ja keitä kesäkurpitsa sekä omena pehmeäksi vedessä. Soseuta nämä ja lisää ne paseerattuun maissiin. Lisää mukaan halutessasi loraus rypsiöljyä, esimerkiksi Luomu Virgino.

Jos haluat tehdä isomman satsin kerralla, tässä ohje:
2 pussia pakastemaissia
1 pieni kesäkurpitsa
1 omena
(1 rkl rypsiöljyä)

keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Mihin on paras pakastaa?

Yhdestä bataatista riittäisi ensimakujaan maistelevalle vauvalle viikoksi ruokaa. Jostain luin, että itse valmistettua sosetta saa säilyttää vain 2-3 päivää jääkaapissa. Tässäpä siis dilemma.

Isomman erän valmistaminen kerralla ja sen pakastaminen olisi siis vaivattomin vaihtoehto. Ajatuksenani oli pakastaa eri soseet pieniin pakasterasioihin, jotta voisin sitten vaivattomasti tehdä erilaisia yhdistelmiä sen sijaan, että Max söisi viikon ajan samaa ruokaa. Jos pakastaisin jokaisen raaka-aineen pieneen pakkaukseen omanaan voisin siis maanantaina tarjota bataattia ja omenaa, tiistaina maissia ja kesäkurpitsaa jne.. Pakastimemme ylälokeroon tulisikin melkoinen sosebaari, josta voisi tehdä erilaisia cocktaileja harvase päivä. Kätevää eikö totta?

Lähdinpä siis etsimään pakasterasioita, joihin moisia maisteluannoksia sekä pienempiä eriä kannattaisi pakastaa - pienimmät löytämäni rasiat olivat kuitenkin kokoa 3dl ja siis aivan liian isoja tähän tarkoitukseen. Ystäväni pakasti maisteluannoksia jääpalapussieihin, mutta tätä en suosittele heikkohermoisille, sillä se oli suhteellisen aikaavievää hommaa. Kokeilujen jälkeen olen todennut Minigrip "Mini" pakastepussit kaikkein kätevimmäksi muodoksi pakastaa. Ne voi myös vaivattomasti ottaa mukaan aamulla ja pussi on sulanut juuri sopivasti lounasajaksi vauvalle tarjottavaksi.

Suosittelen lämpimästi!

Ensimmäinen makupaletti (4kk+)

Oppikirjathan suosittavat, että ruokailu aloitetaan maistellen perunasta ja uudet maut esitellään aina sekoitettuna perunaan. Vauvalle tulisi tarjoilla korkeintaan kaksi uutta makua per viikko. Punajuuri, lanttu, uudet perunat ja pinaatti, tulee kiertää kaukaa, sillä ne sisältävät nitraattia. Nitraatti muuttuu kehossa nitriitiksi ja tätä myrkkyä vauvan keho ei kestä.

Meillä maito ei yksin riittänyt pitämään poikaa kylläisenä ja tästä syystä Max aloitti kiinteät jo 4 kk iässä. Kielirefleksiä oli vielä hitunen jäljellä - tässä vauvan kieli työntyy eteen tulpaksi, koska vauvan nielemisrefleksi on vielä puutteellinen. Kieli estää vauvaa tukehtumasta ruokaan. Peruna sisältää niin paljon tärkkelystä, että sitä Maxin olisi ollut vaikea niellä.

Tästä syystä me totuttelimme kiinteisiin maistelemalla ensimmäisen kolmen viikon aikana seuraavalla makupaletilla, seuraavassa järjestyksessä:
1. Bataatti
2. Omena
3. Porkkana
4. Päärynä
5. Luumu
6. Kesäkurpitsa
7. Maissi
8. Mustikka

Esittelin siis Maxille 2-3 uutta makua per viikko.

Bataatti, omena, porkkana, päärynä ja kesäkurpitsa -soseet valmistin keittämällä raaka-aineen vedessä pehmeäksi ja soseuttamalla sen sauvasekottimella. Bataatti- ja porkkanasoseeseen lisäsin maisteluannokseen aavistuksen verran keitinlientä, jotta ne notkistuivat hieman. Jatkossa notkistin bataatin ja porkkanan sekoittamalla mukaan mietoa kesäkurpitsaa, joka on luonnostaan löysempää. Näin soseeseen saa mahdollisimman paljon vihannesta ja mahdollisimman vähän lisättyä vettä.

Luumusoseen nautimme valmiina, mutta huomasin, että eri valmistajien soseissa oli eri hedelmäpitoisuuksia. Muksun tetramallisessa luumusoseessa pitoisuus oli 66% ja sitä sai nauttia jo 4kk iästä alkaen. Jatkossa ajattelin kyllä kokeilla luumusoseen valmistusta kuivatuista luumuista keittämällä, jos se onnistuu niin palaan reseptein!

Maissisoseen valmistin keittämällä pakastemaissia vedessä 10 minuuttia. Sen jälkeen soseutin sen sauvasekoittimella ja siivilöin lopuksi kuoret pois painamalla soseen lusikalla siivilän läpi. Maissi sisältää suhteellisen paljon tärkkelystä, joten ensiannoksen notkistin heti miedolla kesäkurpitsalla, joka ei dominoisi maissin makua.

Mustikkasoseen valmistin keittamällä pakastemustikoita omassa liemessään ilman vettä 10 minuutin ajan. Tämän jälkeen valutin liian nesteen pois siivilässä ja tein siitä itselleni mustikkamehua. Vasta sitten siivilöin mustikan soseeksi painelemalla sen siivilän läpi.

Tuliko mistään allergiaa? Tai vatsanväänteitä?

En huomannut Maxin reagoivan mihinkään makuun allergisella reaktiolla. Välittömästi huomasin kuitenkin, että vihanneksista suosikeiksi nousivat bataatti ja maissi. Kaikkia hedelmäsoseita hän söi suurella ruokahalulla, makeita kun ovat.. Ainut mikä aiheutti vatsanväänteitä oli porkkana - omiin kokemuksiini pohjaten olen antanut porkkanaa Maxille tästä eteenpäin vain satunnaisesti ja aina sekoitettuna niin, että porkkanan osuus soseesta on alle puolet.