torstai 26. huhtikuuta 2012

Resepti: Sorbettimehujää (8kk+)


Meillä kotona on lämpiminä päivinä aivan järkyttävän kuuma - siksi meillä kuluukin hurjasti jäätelöä, sorbettia sekä mehujäitä. Olen ihan pienestä asti tehnyt itse jäätelöä, mutta en ole vieroksunut kaupan pakastealtaitakaan. Maxille en vielä jäätelöä tohdi antaa, kotitekoiset "mehujäät" on usein pliisun makuisia ja valmiissa mehujäissä on hurjasti sokeria. Siispä keksimme pakastaa 100% hedelmäsosetta mehujäämuotteihin. Ei lisättyä vettä, ei lisättyä sokeria, vaan ihan pelkkää hedelmää.

Tähän mennessä olemme havainneet hyväksi seuraavat yhdistelmät:
Mansikka-päärynä-banaani
Tuorepuristettu appelsiinimehu
Hunajameloni-kiivi
Luomupäärynä-mustikka

Ainekset vain sauvasekoittimella soseeksi, appelsiinista mehu puristamalla ja pakkaseen! Syötän vielä sorbettimehujäätä Maxille itse ja kun se alkaa valua käsilleni, syön sen yhdellä hujauksella parempiin suihin. Kohta Max varmasti osaa jo itsekin pidellä sorbettimehujäätä. Hyvät muotit saa ostettua ihan marketistakin, omamme löysimme noin 2 euron hintaan Ikeasta.

Sorbettimehujäät ovat meillä ainakin auttaneet hampaiden tuloon eli kutiaviin ikeniin niitä viilentäen. Nämä ovat myös hauska lisä kevään juhliin esimerkiksi vapuksi, kun meille tulee pikkuihmisiä kylään. Aikuisille ajattelin pakastaa tuorepuristettua appelsiinimehua sydämen muotoisiin jääpalamuotteihin ja sujauttaa ne sitten kuohuvan joukkoon Mimosan tapaan ;) Vappua siis odotellessa!


tiistai 24. huhtikuuta 2012

Resepti: Kana-tsatsiki couscous (10kk+)


Tämä kokeilu on meillä virallisesti ensimmäinen askel kohti perheen yhteisiä ruokatottumuksia - hieman  kuivempi suutuntuma ja ruokaa on ryyditetty makoisalla kastikkeella. Äitiä vähän jännitti miten Max kokeiluun suhtautuu, mutta hyvällä ruokahalullahan tuo söi. Kahmi vielä lopuksi pöydälle tippuneet couscousinjyvät suuhunsa, oli vissiin maukasta!

Kahteen annokseen kana-tsatsiki couscousta tarvitset:
2 annosta kanan rintafilettä (n. 100gr) joko jauhettuna tai pilkottuna
0,5 dl couscousta
1 dl vettä
1 rkl oliiviöljyä
1 dl turkkilaista jogurttia
4 cm pätkä kurkkua
1/5 valkosipulinkynsi
hyppysellinen hedelmäsokeria
(kurkkutikkuja sormiruoaksi ja tsatsikiin vauvan dipattavaksi)


Kypsennä kana uunissa 200 asteessa - ohut rintafile paistuu 20 minuutissa. Jauha kana hienoksi yleiskoneessa tai pilko se paloiksi veitsellä.

Valmista seuraavaksi couscous. Kuumenna 1 dl vettä ja sekoita siihen oliiviöljy. Kaada vesi-öljyseos couscousin päälle, sekoita varovasti ja anna turvota kaksinkertaiseksi. Kuohkeuta lopuksi couscous raapimalla sitä kerroksittain haarukalla.

Tsatsikia varten kuori kurkunpätkä ja raasta se hienoksi raastimella. Lisää kurkkuraaste jogurttiin ja sekoita. Lisää lopuksi aivan pieni puristettu pala valkospulia ja hyppysellinen hedelmäsokeria. Sekoita hyvin ja tarkista maku, ettei valkosipuli tehnyt siitä liian tujua.

Kokoa lopuksi annos - couscous ja kana yhdistetään keskenään sekä päälle iso lusikallinen tsatsikia. Kana ja couscous kannattaa tarjoilla lämpimänä, mutta tsatsiki toki kylmänä. Voit pilkkoa vielä muutaman ison kurkkutikun kylkeen sormiruokailtavaksi ja tsatsikiin dipattavaksi.



sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Resepti: Mangojogurtti (10kk+)


Tämä resepti on niin yksinkertainen, että melkein jätin sen postaamatta. Olennaista tässä reseptissä ovatkin sen spesifit raaka-aineet. Olen koko talven metsästänyt täydellisiä ready-to-eat mangoja ja löytänyt ne K-kauppojen hyllyltä (2 mangoa/pkt). Kevään paras uutuus jogurttihyllyssä on puolestaan Arla Ingmanin luomuinen maustamaton jogurtti. Yhdessä mango ja tämä Arla Ingmannin jogurtti ovat lyömätön yhdistelmä.

Yhteen annokseen tarvitset
1/2 mango
1 dl jogurttia

Kuori mango ja lohkaise siitä puolikas. Pilko puolet palasta suupalakokoisiksi pieniksi kuurtioiksi ja soseuta toinen puoli sauvasekoittimella. Lisää sose ja palat jogurttiin ja homma on sillä valmis!

torstai 19. huhtikuuta 2012

Nyt niitä hapanmaitotuotteita...


"Sitten kymmenen kuukauden kohdalla voit ruveta antamaan niitä hapanmaitotuotteita", sanoi neuvolan täti. Nyökkäilin hymyillen, sillä olin juuri edellisessä lauseessani kertonut harrastavani vauvanruokablogaamista. Ei minulla oikeastaan ollut hajuakaan, mitä muita hapanmaitotuotteita on kuin jogurtti.. Siispä googlasin.

Löysin kattavan artikkelin hapanmaitotuotteista Ruokatiedon sivuilta, jonka voit käydä lukemassa täältä. Se oli juuri sellainen lyhyt ja ytimekäs infopaketti, jota janosin. Turhaan sitä tähän lähden referoimaan - jos aihe kiinnostaa, niin käy lukaisemassa!

Ensi viikosta alkaen alammekin kehittelemään hapanmaitotuotereseptejä, monta ideaa on jo mielessä!

tiistai 17. huhtikuuta 2012

Resepti: Tomaatti-basilikamunakokkeli (9kk+)


Max sairastui viikonloppuna ja syö kovin huonosti. Niinpä piti miettiä ruokaa, joka olisi energiarikasta ja maistuvaa. Max rakastaa tomaattia, joten se oli tietysti olennainen raaka-aine ja viime viikolla kehittelemämme munakokkeli täytti mahan nopeasti. Niinpä kokeilin, josko tomaattinen munakokkeli maistuisi ja hyvinhän se meni. Tästä tomaatti-basilikamunakokkelista tuli hienojakoisempaa kuin viimeviikkoisesta lohisesta kesäkurpitsamunakokkelista, joten se sopinee paremmin palakrantullekin vauvalle!

Kahteen annokseen Tomaatti-basilikamunakokkelia tarvitset:
2 tomaattia
2 luomumunaa
kourallinen pestyjä basilikanlehtiä
2 rkl oliiviöljyä paistamiseen

Kuori tai kalttaa tomaatit ja poista niistä kannat. Laita tomaatit ja basilikanlehdet pieneen yleiskoneeseen tai soseuta hienoksi sauvasekoittimella. Lisää kananmunat ja vatkaa vielä seos koneella kuohkeaksi.

Kuumenna paistinpannu täydellä teholla. Kaada pannulle oliiviöljy ja perään tomaatti-basilika-munaseos. Pienennä lämpöä puolelle teholle ja sekoita seosta paistinlastalla niin kauan kunnes muna on hyytynyt.

Kaada munakokkeli lautaselle ja painele vielä hienoksi haarukalla. Jäähdytä hieman ja tarjoile sellaisenaan.


maanantai 16. huhtikuuta 2012

Resepti: Isomman beibin Moussaka (7kk+)

Minulta kysytään usein, mitä vanhoja 4-5 kuukautisille tarkoitettuja reseptejäni Max vielä syö. Ei oikeastaan mitään enää sellaisenaan, sillä hän kaipaa voimakkaita makuja - Maxille maistuu niin mausteinen, kirpeä kuin makeakin. Olemme tuunanneet joitain resepteistäni isomman beibin versioiksi ja joulukuussa kehittämämme Baby Moussaka on niistä yksi. Vanhaan reseptiin olemme tuoneet lisää makua ja vaihtelua saa käyttämällä erilaisia proteiininlähteitä.


Isomman beibin Moussakaan tarvitset (8-10 annosta):
1 iso munakoiso
2 keskikokoista bataattia
1 makea sipuli
1 Herbamare ei lisättyä suolaa -kuutio
6 tomaattia
2 valkosipulinkynttä
5 oksaa tuoretta timjamia
loraus oliiviöljyä


Proteiiniksi lisää naudan tai lampaan jauhelihaa, kanaa, tofua annoskoon mukaan. Kannattaa varioida, niin vauva saa vaihtelua!

Kuori ja pilko munakoiso. Laita se omaan kattilaan runsaaseen veteen ja keitä n. 10 minuuttia. Kaada vesi pois ja huuhtaise vielä kylmällä vedellä, jotta kaikki kitkeryys saadaan munakoisosta pois.

Kuori ja pilko bataatit sekä sipuli. Laita ne kattilaan ja kaada päälle vettä niin, että ne peittyvät sekä murenna mukaan Herbamarekuutio. Anna kiehua noin 15 minuutin ajan ja kaada lähes kaikki keitinvesi pois.

Pese tomaatit, poista niistä kannat ja pilko pieneksi. Lisää bataatti-sipuliseoksen joukkoon sekä munakoiso että tomaatit. Purista perään valkosipulinkynnet ja nypi lehdet timjaminoksista. Lorauta lopuksi hieman oliiviöljyä. Anna kiehua noin 10 minuutin ajan, kunnes tomaatit ovat pehmenneet.

Lopuksi soseuta sauvasekoittimella tai yleiskoneella vauvasi tottumaan karkeusasteeseen. Pakasta sellaisenaan kasvisversioisena. Proteiiniksi kannattaa valmistaa erilaisia versioita kuten:

*Jauhelihaa tomaattikastikkeessa - pilko muutama tomaatti ja keitä ne kypsäksi tilkassa vettä. Soseuta tomaatti sauvasekoittimella. Lisää jauheliha ja anna hautua kunnes jauheliha on kypsää.

*Maustamaton kanan rintafile uunissa - paista 225 asteessa noin 20 minuutin ajan. Pilko hienoksi veitsellä, yleiskoneella tai sauvasekoittimella

*Tofu sellaisenaan. Lisää tofua kuumennusvaiheessa moussakan joukkoon ja avot, se on sillä valmis!


keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Maxin Delin puurotesti

Max on viisikuukautisesta alkaen syönyt puurohyllyn puuroja, vauvapuurot olemme siis skipanneet ja mitään ongelmia meillä ei ole ilmennyt. Syy tähän on ollut se, että useimpiin vauvanpuuroihin on lisätty vitamiineja, mineraaleja ja hivenaineita sekä myös valmiita marja-hedelmämakuja. Ainut ero vauvapuuroissa "puurohyllyn puuroihin" on se, että vauvapuuroissa on tiukemmat puhtauskriteerit. Vauvojen, joilla on arat masut, kannattaa toki pysytellä vauvapuuroissa. Harvemmin kuitenkaan tavalliset puurot ovat ongelmia aiheuttaneet, mutta kukin tässä toimii toki omalla vastuullaan.

Viime viikolla kokoonnuimme yhteen kolmen äidin ja kolmen vauvan voimin. Olimme ostaneet naapurin marketista kaikki ne puurohiutaleet, jotka meitä edes hiukan puhuttelivat. Valmistamme kaikki puuromme mikrossa, joten suosimme mikrokypsennettäviä hiutaleita. Maistelimme puuroja ennen kaikkea vauvojen näkökulmasta - Mikä sopii ensipuuroksi? Mistä vaihtelua? Mikä pitää vähän vanhemman kylläisenä?

Kriteereinä arvioimme keiton helppoutta, samettisuutta, maun mietoutta ja maistuvuutta vauvalle. Arvioimme myös sen kuinka todennäköisesti ostaismme puuroa vauvallemme. Jos puurotestissä ei ollut mukana sinun suosikkiasi, niin vinkkaa ja linkkaa se toki blogin kommenttikenttään tai Facebookiin. Mutta nyt tuloksiin:

TESTIN VOITTAJAT


Elovena luomuiset kaurahiutaleet ovat mitä mainioin ensipuuro. Se valmistuu helposti mikrossa, on samettisen pehmeää, maultaan mieto ja maistuu useimmille vauvoille. Kannattaa kuitenkin varoa, ettei puuro pääse kuivahtamaan mikrossa eli käyttää hieman reilummin vettä ja kypsentää maksimissaan 600Wssa.

Minkä kanssa tarjoilla? Itse puuro on mietoa, joten tarjoa sen kanssa marjoja ja voimakkaita soseita. Mansikka-mustikkasosetta, banaani-kiivisosetta, banaani-karpalososetta tai omena-viinimarjasosetta. Myös pieneksi pilkottu ananas toimii hyvin yhteen kaurapuuron kanssa.


Nallen Kaura&Ruispuuro on askel maukkaampaan suuntaan - kaurahiutaleiden joukkoon on lisätty ruisleseitä, jotka tuovat puurolle mainiosti makua. Keittäminen onnistui helposti, puurossa oli jo hieman suutuntumaa ja enemmän makua. 10kk-1,4v vauvoillemme tämä puuro maistui kaikkein parhaiten!

Minkä kanssa tarjoilla? Tässä puurossa on jo makua itsessään, mutta sen rinnalle sopivat keskivahvat maut kuten mansikka-omenasose, appelsiini, mangopohjaiset soseet tai omena-persikkasose/nektariinisose.


Testin yksi voimakkaimman makuisista puuroista oli tämä Myllärin luomuinen 4-viljan hiutale. Tämä puuro sopii kuitenkin vähän vanhemmalle vauvalle. Se oli suhteellisen helppo keittää, hieman sai lisätä pakkauksen ohjetta enemmän vettä. Puurossa on jo paljon suutuntumaa ja sen maku oli voimakas. Tämä puuro oli kaikkein eniten meidän mammojen mieleen, mutta maistui se hyvin vauvoillekin. Puuro pitää todella hyvin nälkää, joten iltapuurona toimii oikein mainiosti!

Minkä kanssa tarjoilla? Puuron kylkeen sopii ennen kaikkea miedot maut. Omena tai päärynä sellaisenaan, pensasmustikka tai pieneksi pilkottu meloni.

MUUT MAISTETUT PUUROT


Myllärin luomuinen leseinen kaurahiutalepuuro, johon oli lisätty vehnäleiseitä - puuro oli todella karkeaa, joten se sopii vanhemmalle vauvalle. Maussa ei sen sijaan ollut moittimista. Keitto tapahtui mikrossa kahdessa vaiheessa, joten puuron keittäminen kesti lähes kaksinkertaisen ajan muihin puuroihin nähden. Tämän puuron kylkeen sopii enneminkin mehukeitto kuin sose, koska puuro itsessään oli niin jämäkkää.



Myllärin luomuinen ruispuuro - kaikista maistetuista puuroista tämä oli voimakkaimman makuinen. Suutuntuma on rakeinen, niin kuin ruispuurolta olettaa saattaa. Keittoaikaa joutui paketin ohjeesta hieman pidentämään, sillä se olisi ollut liian raakaa vauvojen makuun, mutta itse puuro jää hieman vetiseksi eli hiutaleet eivät "sula" kaurapuuron tapaan vaan pitävät muotonsa pehmetessään. Puuro sopiikin vähän vanhemmalle vauvalle ja sen kylkeen miedot ja marjaisat maut.



Myllyn Paras tattarihiutale - tämä puuro jakoi mielipiteemme. Itse olen tottunut syömaan tattaria pienestä pitäen, mutta muut mammat eivät puurolle lämmenneet. Tattari kun ei sisällä gluteiinia, se sopii myös keliaakikoille. Maku on siis omintakeinen ja suhteellisen voimakas, mutta itse puuro on koostumukseltaan keskisamettinen. Tattaripuuronkin pystyi valmistamaan helposti mikrossa ja keitto viljapuurojen tapaan 3 minuuttia.



SunSpelt täysjyvä spelt manna - sain vinkin spelttipuurosta Maxin Delin facebookin kautta, mutta emme löytäneet kaupasta yhtään mikrokeitettävää spelttipuuroa. Useampaa spelttipuuroa piti hauduttaa pitkän aikaa, mutta tämä nopeasti keitettävä spelttimanna oli kaikkein lähimpänä muita puuroja. Ei hiutale, vaan siis mannapuuro. Hieman yllättäen ihastuimme tähän puuroon, tosin ei niinkään aamu tai iltapuuroksi vaan välipalapuuroksi. Puuro valmistui nopeasti liedellä, oli samettisen pehmeää ja maku oli miellyttävän mieto. Speltti on vehnäpohjainen, joten se sisältää viljaa. Mukaan perinteisesti puolukkaa tai viinimarjoja, mutta miksei esimerkiksi aprikoosia tai nektariineja.


sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Resepti: Lohinen kesäkurpitsamunakokkeli (9kk+)


Rakastan munakkaita! Ne ovat todellista kaapinpohjaruokaa ja pitävät hyvin nälkää. Koostumukseltaan löysähkö munakokkeli sopii myös palaruokiin tottuneen vauvan ruokavalioon. Siksipä loihdimme pääsiäisen kunniaksi munakokkelia ja maalasimme munat yhdessä vesiväreillä.

Lohiseen kesäkurpitsamunakokkeliin tarvitset (2 annosta):
2 luomumunaa
1 dl vettä
5 cm pala kesäkurpitsaa
1 cm pala purjoa
75 gr kypsää lohta

Kuori ja raasta kesäkurpitsa hienoksi raasteeksi. Pilko purjo veitsellä tai pienellä yleisleikkurilla pienen pieneksi. Riko munat isoon lasiin ja kaada päälle desi vettä. Sekoita huolella haarukalla kuohkeaksi. Lisää lasiin kesäkurpitsaraaste, pilkottu purjo ja kypsä lohi. Sekoita vielä kertaalleen.



Jos sinulla ei ole valmista annoskokoista lohta pakkasessa, se kannattaa kypsentää uunissa 200 asteessa tai höyryttämällä.

Laita paistinpannu kuumenemaan ja kaada sille ruokalusikallinen rypsiöljyä. Kaada kokkeliainekset pannulle, käännä virtaa pienemmälle ja kypsennä koko ajan sekoittaen. Kun muna on hyytynyt ja kesäkurpitsa on pehmennyt, kokkeli on valmista. Kaada munakokkeli ja hieman nestettä lautaselle. Riko vielä kokkelia haarukalla painelemalla, jotta sitä olisi helppo niellä ja siinä ei olisi liian isoja sattumia.

Munat kannattaa toki askarrella näin pääsiäisenä koristeeksi!


torstai 5. huhtikuuta 2012

Resepti: Sitruskaramelisoitua bataattia ja kanaa (9kk+)


Kotirouvaillessani Lontoossa, tapanani oli katsoa Jamie Oliverin 30 minute meals -ohjelmaa. Sieltä nappasin taivaallisen lisukereseptin, jota olen tehnyt jo useamman kerran - bataatti ja perunat pilkotaan kuorineen ja kypsytetään mikrossa höyryttäen kera sitruunan. Kun vihannekset ovat kypsiä niihin sotketaan fetaa ja tuoretta korianteria sekä lopuksi helahoito tarjoillaan isolta leikkuulaudalta. Alkuperäistä reseptiä en löytänyt, mutta olihan sen joku onneksi blogannut. Suosittelen tarjoilemaan naudan fileen, lampaan tai kera lihapullien. On namia!

Tämän reseptin inspiroimana kehitin tämän sitruskaramelisoitua bataattia ja kanaa -reseptin. Viiteen annokseen tarvitset:
1 iso bataatti
1 pieni kesäkurpitsa
1/2-1 sitruuna
0,5 dl vettä
kyspää maustamatonta kanan rintafilettä jauhettuna tai paloiteltuna vauvasi annoskoon mukaan (n. 1-1,5 rkl per annos)

Kuori ja pilko bataatti ja kesäkurpitsa lohkoiksi. Asettele ne mikrokuumennusta kestävään salaattikulhoon. Poista veitsellä sitruunasta kuoret ja halkaise se kahtia. Poista huolellisesti myös sitruunan siemenet. Asettele sitruuna vihannesten päälle - käytä 1/2 sitruuna jos vauvasi vierastaa voimakkaita makuja, muuten voit hyödyntää kokonaisen sitruunan. Kaada lopuksi pohjalle puolikas desi vettä.

Peitä salaattikulho elmukelmulla ja kypsennä täydellä teholla mikrossa noin 15 minuutin ajan, kunnes vihannekset ovat kypsiä. Elmukelmu tekee salaattikulhosta höyrykeittimen - älä pelästy vaikka kelmu kohoaakin isoksi! Kuumennuksen jälkeen poista sitruunat ja soseuta sauvasekoittimella.



Lisää lopuksi mukaan kypsennettyä kanan rintafilettä vauvasi annoskoon mukaan - paista kanan rintafilettä 200 asteessa uunissa 20 minuutin ajan ja sauvasekoita tai pilko suupaloiksi veitsellä.

Tämä ruoka on suhteellisen voimakkaan makuista. Olen aina käyttänyt paljon sitruunaa, joten Max on tottunut siihen jo kohdussa ja viimeistään äidinmaidon kautta. Epäilin ensin söisikö Max näinkin voimakkaan makuista sosetta, mutta söi ja hyvällä ruokahalulla ison annoksen verran!

tiistai 3. huhtikuuta 2012

Resepti: Tuoretomaatti-couscous (9kk+)


Couscous eli tuttavallisemmin kuskus on yksi suosikkilisukkeistani varsinkin kesäaikaan grilliruoan kanssa. Tämä berberikansojen durumvehnästä valmistettu erikoisuus on nopea ja helppo valmistaa myös vauvalle - toki siitä pitää tehdä aikuisten versiota löysempää. Itse lisään omaan kuskusiini useimmiten paloiteltua tomaattia, kevätsipulia, valkosipulia, persiljaa ja mausteita. Tästä omasta suosikistani tein myös vauvojen lisukkeen.

Tuoretomaatti-couscous sopii tarjoiltavaksi sellaisenaan esimerkiksi sormiruokalihapullien kaverina.  Voit lisätä siihen myös annoksen jauhettua maustamatonta kanaa, jolloin saat ruokaisamman annoksen.

Kahteen isoon annokseen Tuoretomaatti-couscousta tarvitset:
0,75dl couscousta
1 dl vettä
loraus oliiviöljyä
2 tomaattia
1 cm pala purjoa
muutama oksa persiljaa
ripaus mustapippuria
(1 pieni tomaatti pieninä paloina)

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää siihen oliiviöljy. Kaada couscous veteen ja anna turvota. Kun jyvät ovat kaksinkertaistuneet, raavi couscous kuohkeaksi haarukalla kerroksittain.

Kuori tomaatit joko kuorimaveitsellä tai kalttaamalla sekä poista tomaateista kanta. Lisää purjo, persilja, mustapippuri ja kuoritut tomaatit tehosekoittimeen - soseuta nämä mehuksi. Toki voit myös käyttää sauvasekoitinta. Kaada mehu couscousin joukkoon ja sekoita.

Jos vauvasi on jo tottunut syömään paloja, voit pilkkoa vielä yhden pienen tomaatin suupalakokoiseksi ja lisätä sen couscousin joukkoon.

Anna couscousin maustua jääkaapissa noin tunnin ajan. Lämmitä se haaleaksi tarjoillessasi sitä vauvalle. Tarjoile sellaisenaan, sormiruokalihapullien kanssa tai lisää kanaa joukkoon! Couscousista on moneksi :)