maanantai 28. toukokuuta 2012

Resepti: Maalaissalaatti (8kk+)

Juhannuksena vuoden täyttävä Max on siirtynyt siihen vaiheeseen, jossa minun lautaseltani häviää suolainen pestopasta, kana tikka masala ja muut voimakkaat ruoat - olen ottanut tämän vinkkinä, että kohta on aika siirtyä perheen yhteisiin aterioihin. Viime viikonloppuna sain tähän mahtavan vinkin äitikollegaltani Teijalta, joka oli perheensä kanssa valmistanut Maalaissalaattia. Kiitos siis Teija ja Peppi tästä kesäisestä vinkistä ja näistä kuvista! Ideana tässä se, että jokainen voi valita salaattiinsa juuri mitä itse haluaa ja näin ollen myös vauvalle pystyy poimimaan omaa sormiruokailtavaa.


Asettele siis laakealle lautaselle tai tarjottimelle esille valintasi mukaan erilaisia raaka-aineita. Esimerkiksi:
*salaattia
*kurkkua
*tomaattia
*avocadoa
*kananmunaa
*lohta
*perunaa
*oliiveja
*papuja
*raejuustoa
*maalaisleipää

Poimi tästä ne ruoat vauvan lautaselle, jotka hänelle sopivat. Vauvalle mahtavin kokemus on saada nauttia aikuisten kanssa samaa ruokaa ja vielä yhtä aikaa!

Aikuisten salaattiin kastikkeeksi sopii hyvin sinappi-vinegrette, jonka kukin voi itse lorauttaa oman salaattinsa päälle:
0,5dl oliiviöljyä
1 rkl viinietikkaa
1 tl dijon sinappia
ripaus sokeria, suolaa ja pippuria

keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Resepti: Kookoskauralastut (10kk+)

Tänään leivotaan suu makeaksi! Kaupan vauvanruokahyllystä löytää nykyään myös makeita välipalakeksejä, mutta niitä voi helposti leipoa myös itse, jolloin myös makeuden määrää pystyy säätelemään. Jos vauvalle tarjoilee kovin makeaa, hän ei koskaan enää innostu vähäsokerisista versioista :) Kauralastu on yksi keksisuosikeistani kautta aikojen ja pienin muutoksin se soveltuu myös isomman vauvelin herkuksi.

Noin 24 Kookoskauralastuun tarvitset:
0,75dl rypsiöljyä
1 muna
0,5dl sokeria
0,5dl kookoshiutaleita
1 tl leivinjauhetta
2 dl kaurahiutaleita

Sekoita rypsiöljy ja muna keskenään sekä kuiva-aineet keskenään. Yhdistä nämä keskenään ja nosta taikinasta lusikalla pieniä nokareita leivinpaperille. Yhdelle pellille mahtuu noin 12 kauralastua. Paina nokareitta lusikalla tasaiseksi ja paista 210-225 asteisessa uunissa noin 7-8 minuutin ajan, kunnes kauralastut ovat kullanruskeita.

Koska taikinassa voi on korvattu rypsiöljyllä ja sokerin määrää on vähennetty, nämä keksit ovat enemminkin kakkusia kuin lastuja. Keksit myös murenevat tavallista kauralastua helpommin. Keksin ohuutta pystyt säätelemään painamalla keksiä ennen paistoa.

Tarjoa keksit kera korvikkeen/maidon sekä tuoreiden hedelmien. Olimme tiistaina retkellä Korkeasaaressa ja pilkoin samaan rasiaan pensashamustikoita ja keksejä suhteessa 1/3 keksiä 2/3 mustikoita - Maxin mielestä tämä yhdistelmä oli todella namia ja maistuivat ne myös seurueen muille reitkiläisille!

VINKKI: Jos et pidä kookoksesta, korvaa se vajaalla puolikkaalla desillä hienoksi jauhettua rusinaa. Toimii yhtä hyvin :)

tiistai 22. toukokuuta 2012

Resepti: Vauvan ensileipäset (6kk+)

Tällä viikolla leivotaan! Vinkin tähän reseptiin sain lukijaltamme Lindalta, kiitos siitä :) Nämä vauvan ensileipäset tai oikeastaan kakkuset, sopivat todella hyvin leipärakenteen tutustuttamiseen. Toki hieman kokemusta pureskelusta ja palojen nielemisestä tulisi jo olla. Reseptiä pystyy varioimaan vaihtelemalla raasteita, joten ei kun leipomaan.

8-10 ensileipäseen tarvitset:
3 dl puurohiutaleita (mitä kaapistasi löytyykään)
1,5dl-2dl vettä
loraus rypsiöljyä
1/2 tl soodaa
1 dl vihannes- tai hedelmäraastetta

Sekoita kaikki aineet keskenään ja tee niistä 8-10 pientä kakkusta leivinpaperille. Paista 200-225 asteessa noin 15 minuutin ajan. Anna jäähtyä ja tarjoile sellaisenaan juoman kera.

Leipäsiä voi varioida muuttamalla vihannes- ja hedelmäraasteita. Tässä muutama idea:
*1 porkkana
*1 palsternakka
*3 maa-artisokkaa
*1/4 bataattia
*1 kova päärynä ja 2 rkl hienoksi jauhettuja mantelilastuja
*1/2 omena ja 2 rkl pieneksi jauhettuja rusinoita

keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Resepti: BabyMysli (10kk+)

Itse olen aina ollut suuri myslin ystävä ja näitä vaihtoehtoisia iltapaloja ideoidessani, mysli tuli heti mieleeni. Itse olen ostanut sitä useimmiten kaupan hyllyltä, mutta valmismysleissä on useasti hurjasti lisättyä rasvaa ja sokeria. Loppujen lopuksi mysliä on todella helppo valmistaa itse kotosallakin ja siitä tulee tosi maukasta.

Pellilliseen BabyMysliä tarvitset:
7 dl puurohiutaleita (esim. 2 dl kauraa, 2dl neljää viljaa, 2 dl ruista, 1dl tattaria)
1 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
1 dl kuorittuja kurpitsansiemeniä
1 dl mantelilastuja
2 rkl sokeria
3 rkl rypsiöljyä
(ripaus vaniljasokeria ja kanelia)

Puurohiutaleina voit käyttää mitä kaapistasi löytyy - koko annos voidaan valmistaa pelkistä kaurahiutaleista tai sitten voit tehdä mieleisesi hiutalecoktailin sekoittamalla vähän tuota ja vähän toista. Lisää puurohiutaleet, auringonkukansiemenet, kurpitsansiemenet ja mantelilastut tehosekoittimeen. Jauha ne hienoksi. Jos vauvasi on kovin palaherkkä, kannattaa kurpitsansiemenet jättää reseptistä pois, sillä ne tuuppaavat silti jäämään aika ison kokoisiksi.

Lisää vielä sokeri ja halutessasi vaniljaa sekä kanelia. Lopuksi koneen käydessä kevyellä teholla, valuta mukaan 3 rkl rypsiöljyä.

Levitä seos uunipellille, jonka olet vuorannut leivinpaperilla. Paista 190 asteessa noin 10 minuutin ajan ja tarkkaile, että siemenet eivät ala tummumaan. Anna myslin jäähtyä ja säilytä sitä kannellisessa purkissa.

Meillä mysli maistui parhaiten kera viilin, mutta hyvältä se maistuu myös maustamattoman jogurtin kanssa. Tämä resepti ei ole vain vauvojen herkku - myslin voi valmistaa samalla reseptillä myös muulle perheelle niin, että jättää hiutaleet ja siemenet jauhamatta ja korvaa öljyn kahdella ruokalusikallisella juoksevaa hunajaa. Lopuksi voi myös lisätä mukaan kuivattuja hedelmiä paloiteltuna oman maun mukaan.

maanantai 14. toukokuuta 2012

Resepti: Kaura-rahka tuorepuuro (10kk+)

Kuten viime viikolla kirjoittelin Facebookiin, Max on alkanut kieltäytymään puurosta. Todella turhauttava tilanne, mutta minkäs teet. Olen koittanut pitää puurosta taukoa ja se näyttää tepsivän - voisi siis olla toivoa, että meillä syötäisiin puuroa ainakin kerran viikossa, jei! Tästä sainkin idean, että kehittelen 5-7 erilaista iltapalaa, joita tarjoan aina vuorotellen. Tässä niistä ensimmäinen, joka piti suhteellisen hyvin nälkää, mutta raa'at kaurahiutaleet vaativat aika toimivan masun, jotta eivät aiheuta vatsanväänteitä.

2 annokseen kaura-rahka tuorepuuroa tarvitset:
1 kpl Ehrmann Rahkajogurttia (tai 1,75dl maitorahkaa ja 0,25dl maustamatonta jogurttia)
3-4 rkl kaurahiutaleita
1 rkl rusinoita
Hedelmää, marjaa (banaania, päärynää, mustikkaa, mansikkaa) tai valmista vauvansosetta
(ripaus sokeria)

Laita kaurahiutaleet ja rusinat pieneen tehosekoittimeen tai yrttisilppuriin. Hienonna ne todella pieneksi, lähes jauhoksi asti. Minulla on Braunin Multiquick 5 sauvasekoittimen lisäosana todella kätevä ja pieni leikkuriosa, joka jauhaa mainiosti juuri pieniä eriä kuivatuotteita, siemeniä, rusinoita, sipulia tai yrttejä. Sitä ei voi muuta kuin suositella vauvanruoan valmistukseen!

Sekoita kaurahiutale-rusinaseos Ehrmannin jogurttirahkaan (katso kuva purkista alla). Jos et löydä ko. tuotetta, niin yhtä hyvin voit sekoittaa 1,75dl rahkaa ja 0,25dl maustamatonta jogurttia keskenään ja saat saman lopputuloksen. Ehrmannin jogurttirahka on vain kätevä ja vähärasvainen versio, joka on sopivan makeaa ja pehmeää vauvalle ihan sellaisenaan.

Lisää lopuksi haluamaasi hedelmää tai marjaa makusi mukainen määrä. Pilko tai soseuta, kummatkin versiot tomivat. Kannattaa käyttää suhteellisen voimakkaita makuja, etteivät ne huku muiden ainesosien alle. Voit myös hyödyntää valmiita vauvansoseita, jossa on marjaa tai hedelmää. Vaihtelemalla eri makuja saat tuorepuuroon vaihtelua.

Rusinat ovat reseptissä siksi, että ne tuovat happamaan rahkaan luonnollista makeutta. Jos lisäät makeaa hedelmää esim. banaania, sinun ei välttämättä tarvitse enää lisätä sokeria. Jos kuitenkin laitat mustikkaa tai muuta hapanta marjaa, voi olla hyvä lisätä rusinoiden määrää tai ripaus sokeria maistuvuuden takaamiseksi.


tiistai 8. toukokuuta 2012

Resepti: Parsaa hollandaise (8kk+)


Ne ovat taas täällä - ihanat parsat, voi että! En tiedä mitään niin hyvää, kuin parsa ryyditettynä graavilohella ja hollandaisekastikkeella. Sitä on tässä syötykin harvase päivä.. Maxille annoin ensin parsanpaloja sormiruokana sellaisenaan, mutta sitten keksin tehdä vauvaversioisen hollandaisen. Korvasin voin oliiviöljyllä ja avot tuli hyvää. Tarjoilen parsanpaloja lounasta tai päivällistä täydentävänä lisukkeena - meillä oli eilen parsan rinnalla tarjolla kolme lihapullaa ja hyvin Maxin maha täyttyi!

Kahteen annokseen parsaa hollandaise (lisukkeena) tarvitset:
4-6 parsaa
0,5 dl vettä
2 keltuaista
0,3 dl oliiviöljyä
1/4-1/2 sitruunan mehu
ripaus sokeria

Kuori parsat varovaisesti kuorimaveitsellä ja poista kannasta noin 3-5 cm. Keitä parsat vedessä 10 min tai höyrytä niitä kunnes ovat pehmeitä. Jos sinulla on parsakattila, niin valmista toki siinä! Kun parsat ovat kypsiä eli tuntuvat terävän veitsenkärjen kosketukseen pehmeältä, nosta ne pois kattilasta ja pilko suupalakokoisiksi.

Hollandaisea varten valmistele vesihaudekattila: laita kaksi kattilaa päällekäin liedelle ja alimman pohjalle vettä, jonka kuumennat kiehuvaksi. Kun vesi alimmassa kattilassa kiehuu, lisää päällimmäiseen kattilaan 0,5dl  kiehuvaa vettä. Erottele kananmunankeltuaiset ja vispaa ne rikki. Kaada kananmunankeltuaiset kiehuvaan veteen niin, että vispaat koko ajan. Kaada heti tämän jälkeen oliiviöljy ohuena nauhana kastikkeeseen. Älä lopeta vispaamista missään vaiheessa. Kun kananmuna ja oliiviöljy on lisätty kuumaan veteen, kuumenna hieman koko ajan vispaten ja siirrä pois liedeltä. Lisää tämän jälkeen sitruunan puristettu mehu - laita 1/4-1/2 sitruunan mehu riippuen siitä, kuinka kirpeää kastikkeesta haluat. Lisää lopuksi ripaus sokeria. Jos kastike ei ole ihan tasaista, voit painella sen vielä siivilän läpi.

Hollandaisen valmistus kuullostaa vaikealta, mutta helppoa se on - valmistuu ihan tuossa tuokiossa! Lopuksi vain kastike parsojen päälle ja nauttimaan.


sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Resepti: Katkarapukasari (11kk+)

Katkarapukasari on yksi menneiden vuosikymmenten trendiruoista ja ennen kaikkea yksi maukkaista klassikoista, joita itsekin mielelläni napostelen. Rakastan katkarapuja ja äyriäisiä yli kaiken, mutta usein pakasteäyriäisiin on lisätty paljon suolaa ja siksi en ole niitä vielä Maxille tarjoillut. Nyt lähestyessämme vuoden ikää, en ole niin enää suolasta vouhottanut..

2 annokseen katkarapukasaria tarvitset:
3 tomaattia
1/2 makea sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 dl katkarapuja
0,75dl basmatiriisiä
(tillisilppua koristeeksi)

Pese tomaatit ja poista niistä kannat. Pilko tomaatit pieniksi kuutioiksi ja lisää ne kattilan pohjalle. Kuori sipuli sekä pilko se hienon hienoksi ja yhdistä ne tomaattien kanssa. Purista lopuksi vielä mukaan yksi valkosipulinkynsi. Kuumenna kiehuvaksi, pienennä virtaa ja anna hautua noin 30 min, niin että kastikkeesta tulee paksuhkoa. Jos keiton jälkeenkin kastikkeessa on liian isoja tomaatinpaloja, pyöräytä kastiketta hieman sauvasekoittimella.

Sulata katkaravut ja huuhtele ne kylmällä vedellä, jotta suurin osa suolasta häviää. Pilko katkaravut veitsellä suupalakokoisiksi. Kun kastike on valmis, lisää katkaravut, sekoita muutaman kerran ja siirrä kasari pois liedeltä. Jos katkarapuja keittää, ne muuttuvat sitkeäksi ja vauva ei pysty niitä puremaan tai saatika nielemään. Muista siis kuumentaa vain kevyesti!

Valmista basmatiriisi pakkauksen ohjeen mukaan. Basmatiriisi on aromikasta ja pienijyväistä, joten vauvan on sitä helppo syödä ihan sellaisenaan.

Kokoa annos - alle riisi, päälle kastike ja lopuksi päälle tuoretta tillisilppua. Nam, että oli hyvää!

keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Resepti: Lohta ja pestoperunamuussia sitruskermaviilikastikkeella (10kk+)


Lohi ja kylmä sitruskermaviili on todellinen kesäherkku, joka maistuu meidän perheelle ympäri vuoden. Tässä ateriassa perheessämme kala vaihtuu siiaksi, kuhaksi, kalapuikoiksi ja lisukkeena on kokeiltu vaikka mitä. Ainut mikä pysyy on sitruskermaviili. Aikuisten versioon lisään sitruunan lisäksi myös hieman sinappia ja tilliä, mutta myös erilaiset tuoreet yrtit tuovat myös vaihtelua kastikkeeseen.

2 annokseen lohta ja pestoperunamuussia sitruskermaviilikastikkeella tarvitset:
70-100gr lohta
2 rosamundaperunaa
1 kourallinen basilikanlehtiä
2 rkl pinjansiemeniä
1 rkl oliiviöljyä
loraus vettä/korvikemaitoa (maitoa yli 1v)
2 rkl kermaviiliä
1-2 tl luomusitruunan mehua
hyppysellinen hedelmäsokeria

Valmista lohi uunissa - paista palaa 200 asteessa noin 10-20 min palan koosta riippuen. Riko lohen rakenne haarukalla sen ollessa vielä lämmintä.

Kuori perunat ja keitä ne kypsäksi kattilassa. Laita basilikanlehdet, pinjansiemenet ja oliiviöljy pieneen silppuriin, riko ne morttelissa tai soseuta ne sauvasekoittimella. Perunoiden ollessa kypsiä riko ne haarukalla tai perunasurvimella. Lisää perunoiden joukoon pestotahna ja notkista muussi vedellä tai korvikemaidolla sopivan paksuiseksi.

Sekoita kermaviiliin sitruunan mehu ja hyppysellinen hedelmäsokeria. Tarkista maku, ettei kastikkeesta tullut liian kirpeää.

Kokoa lopuksi annos - lämpimät perunamuussi ja lohi kannattaa sotkea jotakuinkin sekaisin sekä päälle kaataa kermaviilikastiketta.

tiistai 1. toukokuuta 2012

Resepti: Porkkanaletut (8kk+)


Suupalakokoisiksi paloitellut letut ovat mitä mainiointa sormiruokaa! Lettuja voi maustaa porkkanalla, bataatilla, perunalla, omenalla, päärynällä - lähes millä vain. Me teimme porkkanalettuja, joita Max maisteli jälleen suurella ruokahalulla. Kerrallaan menee 1-2 lättyä, joten voi olla järkevää valmistaa lättyjä samalla kertaa muullekin perheelle tai pakastaa lettuja tulevaan käyttöön. Postauksen lopussa muutama vinkki koko perheen ruokailuun!

25-28 porkkanalettua syntyy seuraavalla reseptillä:
3 porkkanaa
2 luomumunaa
5 dl vettä tai kuplavettä (maitoa yli 1v ikäisille)
2 dl ohrajauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl rypsiöljyä
hyppysellinen kuivattua inkivääriä
rypsiöljyä paistamiseen

Kuori porkkanat ja esikeitä niitä noin 20 minuutin ajan. Raasta ne raastimella tai survo haarukalla.

Riko munat kulhoon ja vatkaa ne kuohkeaksi. Lisää vesi - itse käytin vesijohtovedestä itsetehtyä kuplavettä, joka tuo mukavasti kuohkeutta taikinaan. Jos sinulla ei ole kuplavesikonetta, ihan tavallinenkin vesi käy. Lisää muna-vesiseokseen ohrajauhot ja vehnäjauhot koko ajan sekoittaen. Mausta halutessasi hyppysellisellä inkivääriä. Kaada rypsiöljy taikinaan ohuena nauhana ja sekoita. Lisää lopuksi porkkanasurvos ja anna turvota vähintään 30 min.

Paista lettupannulla ja käytä paistamiseen rypsiöljyä.

Miten tuunata letut muulle perheelle?

Paista taikinasta haluamasi määrä lettuja vauvalle. Lisää tämän jälkeen taikinaan suolaa ja paista tuttuun tapaan. Tarjoile letut raejuston ja salaatin kanssa. Halutessasi voimakkaampaa makua, korvaa raejuusto kastikkeella, johon olet sekoittanut 18% creme fraichea ja aurajuustomurua sekaisin.