tiistai 26. kesäkuuta 2012

Vinkki: Weetabix (12kk+)

"Matti se ei saanut silmiään auki, ellei saanut aamuisin Weetabixiä" -huudahti Maxin Mummo taannoin kylässä ollessaan. Ajattelin heti, että tuotahan me kokeillaan Maxillekin! Meillähän on ollut ongelmaa puuron maistuvuuden kanssa ja vaihtoehtoisia iltapaloja esittelinkin jo aikaisemmin. Tässä nyt yksi uusi vaihtoehto listalle.

Weetabix on parhain tarjoilla niin, että palan hajottaa lusikalla, kaataa mukaan maitoa/korviketta ja sekoittaa palan ja maidon puuromaiseksi mössöksi. Hieman marjoja tai hedelmäsurvosta päälle ja annos on syöntikelpoinen! Maxille Weetabix maistuu todella hyvin ja varsinkin kuumina iltoina hän pitää siinä viilennetystä maidosta. Kovan nälän iskiessä Max mutustelee kaksi palaa, hieman kiukkuisempina iltoina menee yksi.

Weetabix on tehty 95%:sti täysjyvävehnästä, mutta se sisältää myös mallasuutetta, sokeria ja suolaa. Ihan pikkiriikkisille se ei sovi, mutta vuoden kynnyksellä sitä toki voi alkaa antamaan muutamana iltana viikossa.

torstai 21. kesäkuuta 2012

Resepti: Ihana kesäpasta (12kk+)


Max on siirtynyt syömään kanssamme lähes samaa ruokaa ja hektisessä kesäarjessa useimmiten lautaselta löytyy sesongin kasviksia ja grillattua lihaa. Se mitä meillä on edellisenä iltana illalliseksi klo 20:00 löytyy seuraavan päivän lounaalta Maxin lautaselta. Tämä resepti syntyi itse asiassa omien ruokiemme ylijäämäraaka-aineista Maxille tuunattuna. Ja on muuten hyvää, itsekin söisin!

2 annokseen kesäpastaa tarvitset:
100 gr kanan rintafilettä kypsänä ja paloiteltuna
6 cm palaa kesäkurpitsaa 
5 pientä palaa (ruusuketta) kukkakaalia
1-2 tl valmista pestokastiketta
5 cm pala kevätsipulia
1 dl pastaa 
3-4 kirsikkatomaattia
loraus oliiviöljyä
rypsiöljyä paistamiseen


Paista kanan rintafile pannulla tai uunissa 200 asteessa 20 min ajan. Paloittele se suupalakokoiseksi.

Laita vesi kiehumaan ja kaada sinne veden kiehuessa 1 dl valitsemaasi pastaa ja lisää mukaan 5 cm pala kevätsipulia paloiksi pilkottuna. Kun pasta on valmis valuta vesi pois ja hakkaa pasta-sipuliseos veitsellä pieneksi, vauvasi ruokattottumuksia vastaavaksi. Lorauta lopuksi mukaan pieni tilkka oliiviöljyä.

Pilko kesäkurpitsa ja kukkakaali pieniksi paloiksi. Laita paistinpannu kuumenemaan ja lorauta sille rypsiöljyä. Paista kesäkurpitsaa ja kukkakaalia niin kauan kunnes ne ovat pehmenneet. Soseuta ne haarukalla tai sauvasekoittimella tahnaksi, lisää mukaan pestokastike. Tavoitteena on saada aikaiseksi notkeahko tahna - Jos kastike tuntuu liian jämäkältä, lisää siihen muutama ruokalusikallinen vettä.

Lopuksi sekoita kana, pasta ja kesäkurpitsa-kukkakaalipesto keskenään. Pilko annoksen päälle kirsikkatomaattia kuutioiksi ja annos on valmis!

VINKKI! Kesäkurpitsan ja kukkakaalin sijaan voit käyttää myös esim. paprikaa, porkkanaa, herneitä, munakoisoa... Mainio tahna syntyy myös grillikasviksista - jos siis omalta aterialta jää yli eismerkiksi paprikaa, maissia, munakoisoa tai kesäkurpitsaa, soseuta sauvasekoittimella, loraus oliiviöljyä mukaan ja yrttejä mausteeksi. Lisää kinkkua, jauhelihaa tai kanaa sekä pastaa mukaan ja avot!

keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Resepti: Pikkupizzat ja calzonet (12kk+)


Juustottomat pikkupizzat ja taitetut calzonet ovat mitä mainiointa sormiruokaa! Hyvä puoli on myös se, että niiden makua voi varioida vaihtamalla täytteitä maun mukaan ja paistettuja pizzoja voi pakastaa yksittäin Minigrip Mini -pusseihin myöhempää käyttöä varten. Vauvalla tosin tulee olla jo aika hyvä purutekniikka, jotta hän pystyy pizzasia syömään. Mutta hyvältä ne maistuvat!

6 Pikkupizzaan ja 4 Calzoneen tarvitset:


Taikina
2,5 dl Myllyn Paras Pizzajauhoja
1 dl vettä
1/2 pkt hiivaa


Täytteet (varioi makusi mukaan)
Valmista tomaattisosetta (purkki tai tuubi, esim. Rainbow)
Paprikaa
Tomaattia
Kypsäksi paistettua ja jauhettua kanaa
Kypsäksi paistettua jauhelihaa

Valmista ensin taikina. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva joukkoon. Lisää lopuksi jauhot ja veivaa taikina kunnolla sekaisin. Anna kohota liinan alla noin 30 minuutin ajan.

Preppaa vihannekset pilkkomalla ne pieneksi silpuksi. Paista kana (uunissa tai pannulla) ja pilko se pieneksi veitsellä tai sauvasekoittimen silppuriosalla. Paista jauheliha pannulla kypsäksi asti.

Jaa taikina niin, että sinulla on 6 pientä palloa ja 4 hieman isompaa.

Valmista 6 pikkupizzaa kaulimalla taikinapallot ohueksi. Käytä jauhoja apuna kaulintavaiheessa. Sipaise päälle tomaattisosetta ja haluamasi määrä täytteitä. Paista 250 asteisessa uunissa noin 7-8 minuutin ajan leivinpaperin päällä.

Valmista 4 calzonea kaulimalla taikinapallot pyöreän malliseksi. Sipaise päälle tomaattisosetta ja asettele haluamasi täytteet toiselle puolelle kaulittua taikinaa ja taita toinen puoli päälle. Painele taikina kiinni tiukasti sormillasi (kuva 1). Paista 250 asteisessa uunissa 7-8 minuutin ajan (kuva 2). Helpoin calzone on tarjota vauvalle niin, että sen leikkaa ohuiksi siivuiksi, jotka sopivat käteen tikuiksi. (kuva 3).

Kuva 1


Kuva 2

Kuva 3


maanantai 4. kesäkuuta 2012

Resepti: Mansikkainen yksivuotiskakku (12kk+)


Nyt se alkoi - Maxin juhlakuukausi. Pidän intiimeistä juhlista, joten järjestän omat kekkerit isovanhemmille ja omat kummeille sekä ystäville. Kakku pitää toki olla joka juhlissa ja näihin ensimmäisiin isovanhempien juhliin kehittelin marjaisen rahkakakun. Tämä kakku syntyy hetkessä ja on todella maukas - suosittelen kokeilemaan vaikka ei juhlia olisikaan! Vauva pystyy hyvin syömään rahkatäytettä ja marjoja sellaisenaan, pohjakin menee parempiin suihin isommalle vauvelille. Maxkin nautiskeli melkein kokonaisen pienen palasen ihan itse.

Halkaisijaltaan 26cm kakkuvuokaan tarvitset:

Pohja
3/4 pakettia LU Digestive keksejä tai 1,5 pkt Semper gluteiinittomia Digestive keksejä
1 dl juoksevaa oivariiniä tai ruokaöljyä


Rahkatäyte
3 dl kuohukermaa
2 prk eli 400gr Valio Kuningatar maustettua rahkaa
0,5l pakastettuja tai tuoreita mansikoita paloina
3 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
5 liivatetta


Koristeluun
Kynttilä, mansikoita, pikkumarenkeja ja metsämansikan/amppelimansikan lehtiä

Kakun valmistuksessa kannattaa käyttää korkeaa irtopohjaista kakkuvuokaa. Hackmannilta löytyy ainakin, mutta jos ei merkillä ole väliä, lähimarketista vuoan saa alta 15 euron. Vuoraa pohja leivinpaperilla eli laita pohjan päälle leivinpaperi, tuo reunat päälle ja kiristä klipsi kiinni. Kun pohjalla on leivinpaperi, saa kakkua liikuteltua helpommin esillepanoa varten.

Rouhi keksit monitoimikoneessa pieniksi palasiksi ja lisää mukaan oivariini. Jos sinulla ei ole monitoimikonetta, laita keksit paksuun muovipussiin ja hakkaa perunanuijalla ne rikki - ajaa ihan saman asian. Kun keksit ja oivariini ovat sekoittuneet painele rouhe vuoratun kakkuvuoan pohjalle tiiviiksi massaksi. Paista 150 asteessa noin 10 minuutin ajan ja anna jäähtyä.

Kakun paistuessa valmista rahkatäyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen rahka, sokeri ja vaniljasokeri. Sekoita kerma-rahkaseos tasaiseksi. Lisää lopuksi valutetut pakastemansikanpalat tai tuoreet mansikat ja sekoita ne varovasti joukkoon. Kuumenna kattilassa 0,25dl vettä, johon liuotat liivatteet vispaten. Kun liivatteet ovat sulaneet anna seoksen jäähtyä. Lisää lopuksi jäähtynyt liivateneste kerma-rahka-mansikkaseokseen, sekoita varovaisesti ja kaada seos kakkupohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.

Koristelua varten osta kakkukynttilä, noin litra mansikoita ja 8-10 pientä marenkia. Jos sinulla on mansikka-amppeli, mansikkaa kasvamassa tai maastosta löytyy metsämansikoita, voit hyödyntää myös näiden lehtiä kakun reunalla (tosin ne eivät ole syötäviä).

Leikkaa leivinpaperi kakun malliseksi, niin että siihen jää noin 0,5cm siivu ympärille. Rouhi puolet marengeista kakun päälle. Asettele kynttilä keskelle. Puolita mansikoita ja asettele ne ympyräksi kynttilän ympärille niin, että joka toinen rivi on lomittain. Asettelu kannattaa aloittaa kynttilän ympäriltä edeten reunaa kohden. Asettele mansikanpuolikkaita niin kauan kunnes reunalle on matkaa noin 3 cm ja murenna loput marengit reunan päälle. Asettele kakun alla olevan leivinpaperin alle mansikan lehtiä ja reunalle vielä muutama pieni mansikka.

Namia on!