perjantai 4. marraskuuta 2011

Resepti: Pikaruokaa bataatista (4kk +)

Bataatti on mitä mainiointa sellaisenaan ja sopii hyvin vauvan ensisoseeksi. Perunaan verrattuna bataatissa on hieman korkeampi energia-arvo ja maku on perunaa makeampi, joten siksikin se sopii monien vauvojen makuun. Jos haluat lukea lisää bataatin ravintoarvosta, kurkkaapa nämä Finelin sivut. Kauppoihin on ilmestynyt erilaisia bataattilajikkeita. Tyypillisin (ja minusta maukkain) on amerikkalainen isokokoinen bataatti. Egyptistä tuodaan pienempää bataattia, mutta se oli vaikeampi kuoria ja ei ollut niin maukas kuin amerikkalainen sukulaisensa.



100% bataattia

Kuorittu ja paloiksi pilkottu bataatti valmistuu nopeasti keittämällä ja kestää hyvin pakastamista. Siksi se onkin minusta todellinen vauvojen pikaruoka. Jos soseeseen käytetään pelkkää bataattia, kannattaa sitä tarvittaessa notkistaa hieman keitinvedellä ja mukaan lorauttaa ripaus rypsiöljyä.

Miten bataattisoseeseen saa vaihtelua helposti ja nopeasti?

Vihanneksista bataatin kaveriksi sopivat parhaiten minusta erilaiset nopeasti valmistuvat kurpitsat kuten spagetti- tai kesäkurpitsa. Porkkana sopii myös bataatin kanssa, mutta vaatii pitkän keittoajan (n. 1h) pehmetäkseen kunnolla ja aiheuttaa joillekin vauvoille vatsanväänteitä. Vihannessoseessa suhteena olen käyttänyt:
60% bataattia
40% kesä- tai spagettikurpitsaa

Hedelmistä on myös bataatin rinnalle. Hitunen omena- tai päärynäsosetta piristää bataatin makua kummasti. Pääsääntöisesti olen keittänyt omena- ja päärynäsoseet itse, mutta kiireessä tarraan luomuisiin Semper Eco omena- ja päärynä täyshedelmäsoseisiin, jotka sisältävät 100% hedelmää. Hedelmäsoseessa suhteena olen käyttänyt:
90% bataattia
10% omenaa- tai päärynää

Myös yrteillä saa potkua bataattiin. Yrttejä kannattaa kuitenkin lisätä soseeseen vasta sitten, kun bataatin makuun on totuttu, maisteluvaihe on ohi ja syöminen sujuu jo rutiinilla. Ihan pienimmille sopii bataatin rinnalle esimerkiksi lehtipersilja. Yritit kannattaa pienentää yrittisilppurissa tai veitsellä ja tämän jälkeen lisätä bataattisoseeseen. Pyöräytä vielä yrttejä muutama kerta soseessa sauvasekoittimella, jotta ne menevät tarpeeksi pieneksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti