torstai 1. maaliskuuta 2012

Sormiruokavinkkejä 6kk+


Olisimme aloittaneet Maxin kanssa nämä sormiruokakokeilut jo ajat sitten jos olisimme vain ymmärtäneet - suositusikä aloitukselle siis 6 kuukautta, jolloin vauva pystyy turvallisesti opettelemaan rauhallisessa tahdissa itse syömistä. Luetusta viisastuneena aloitamme kuitenkin harjoittelun nyt 8 kuukauden kohdalla "ruokatikku" -menetelmällä, jossa 5 cm ruokatikusta on puolet syötävää ja puolet kahvaa. Taitojen kehittyessä pystymme siirtymään makuyhdistelmiin, yhä pienempiin paloihin ja haasteellisemmin tartuttaviin ruokiin. Tunnelin päässä häämöttää myös dippaaminen, mutta siihen on vähän vielä matkaa..

Saimme hyvin ruokavinkkejä facebook-sivumme kautta ja alan kirjallisuudesta. Perusperiaatteena suosittelen kuitenkin noudattamaan vinkkiä "mitä on omalla lautasellasi, tarjoa sitä myös vauvalle" eli valmista sormiruokaa vauvalle samalla kun teet ruokaa itsellesi. Se on helpoin ja kustannuksiltaankin huokein tapa. Tässä kuitenkin alla muutama suuntaa antava vinkki mitä kannattaa tarjoilla. Kehittelen tässä matkan varrella tarkempia reseptejä kokeiltavaksi yksi kerrallaan!

Sormiruokailua aloitteleville vauvoille

  • Raaka kurkkutikku, jääkaappikylmänä viilentää myös ikeniä :)
  • Al denteksi höyrytetyt vihannestikut kuten porkkana, parsakaali, kukkakaali
  • Uunissa kevyesti paistetut vihannestikut kuten bataatti, palsternakka, kurpitsa
  • Puolikypsä avocadotikku
  • Helposti pideltävät hedelmätikut kuten hunajameloni, jauhoinen omena, päärynä, persikka, nektariini, mango, puolikypsä banaani
  • Maissinaksut
  • Jääpalamuottiin jääkaapissa jähmetetty kaurapuuro. Laita marjaa tai hedelmää mukaan!
  • Jauhelihasta (kana, possu, nauta) uunissa tehdyt lihatikut


Hieman jo tuntumaa saaneille sormiruokailijoille

  • Isohkot puolitetut viinirypäleet
  • Isohkot puolitetut miniluumutomaatit
  • Puolitettu kiivi
  • Hedelmälihalleen kuorittu appelsiini, klementtiini
  • Kevyesti höyrytetyt minimaissit (tuoreena, ei tölkissä)
  • Erilaiset raasteet vihanneksista ja hedelmistä esim. omena-porkkanaraaste
  • Reiluksi paloiksi pilkottu kananmuna
  • Hieman muussatut kikherneet
  • Leipäpalat esim. jälkiuunileipä (muista varoa suolaa!)
  • Riisikakut
  • Uunilohipalat

Pinsettiotteen taitaville vauvoille

  • Tuoreet marjat mustikat, vadelmat ja mansikat
  • Maissinjyvät
  • Broilerfileestä leikatut suupalat
  • Kokonaiset täysjyväpastat ja makaroonit
  • Itsetehdyt letut suupaloina esim. porkkanalettu, perunalettu, maa-artisokkalettu
  • Itsetehdyt lihapullat puolitettuina, joissa mukana yrttejä yms.
  • Itsetehdyt falafelit
  • Riisipallot sushi- tai basmatiriisistä sekä linssikastikkeesta 
  • Munakokkeli
  • Suolattomat/vähäsuolaiset nakinpalat

Kunhan taidot karttuvat, kannattaa kokeilla myös dippaamista!
  • Dipattaviksi
    • leipätikut
    • riisikakun puolikkaat
    • hedelmätikut kiinteistä hedelmistä
    • raa'at kasvistikut porkkanasta, paprikasta, kesäkurpitsasta
    • höyrytetyt minimaissit
    • uunissa kevyesti paahdetut kasvistikut porkkanasta, palsternakasta, bataatista yms
  • Dippejä (tee itse suolattomiksi!)
    • hummus
    • guacamole
    • kidneypapuja ja tomaattia
    • punaista paprikaa ja vahapapuja
    • munakoisodippi (baba ganoush)
    • tsatsiki jugurtista (10kk+)
    • rasvainen luonnonjugurtti (johon dippaillaan hedelmiä jälkiruokana :)

2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkeistä! Mistä noita tuoreita minimaisseja saa, muuten kuin itse kasvattamalla..?

    VastaaPoista
  2. Hei! Itse ostan omani ihan Itäkeskuksen Prismasta. Ovat pakattu valmiiksi noin 6-8 kpln paketteihin. Juuri ostin taas viime viikolla eli pitäisi olla hyllyssä!

    VastaaPoista