Esikoispoikani Max täytti juuri 4 kuukautta ja oli vihdoin aika siirtyä kiinteän ravinnon pariin. Rakastan itse ruoanlaittoa, joten aioin perehtyä lastenruoan kiehtovaan maailmaan.
Aiemmin olin ajatellut teollisen lastenruoan olevan hyvä vaihtoehto, mutta tutustuttani pakkausten sisällysselosteisiin törmäsin jatkuvasti tuntemattomiin ainesosiin. Oli E-koodeja, tauriinia, palmuöljyä.. eli kaikkea sitä mitä en itse kuuna päivänä laittaisi kurkustani alas. Eniten minua kuitenkin harmitti purkkiruokien alhaiset vihannes- ja hedelmäpitoisuudet - omenasosetta oli kikkailtu tiivistemehusta tai mustikkasoseessa oli marjaa vaivaiset 37%. Maistelin useita nelikuisille tarkoitetuttuja ruokia ja totesin niiden olevan kaukana siitä mikä oli minun mielikuvani purkin lupaamasta makunautinnosta. Ei ole ihme, että lapset hokevat "maistuu oudolta, emmä tykkää" siirtyessään syömään perheensä kanssa samaa ruokaa.
Myönnettäköön, että purkki on vaivaton ja halpa vaihtoehto kiireiselle äidille. Tartun varmasti itsekin purkkiin silloin tällöin ollessamme kodin ulkopuolella tai matkalla. Se on kuitenkin täyssäilyke, jossa kaikki paha (ja hyväkin) on tapettu ruokaa kuumentamalla. Parasta aikaa yhä useampi lapsi elää siis pelkän säilykeruoan varassa. Kuullostaa hurjalta.
Siispä otinkin asiakseni suunnitella lapselleni ruokaa, jossa hän tottuu ensi metreistä erilaisiin makuihin turvallisesti. Tavoitteena on hyödyntää mahdollisimman paljon sesongissa olevia raaka-aineita ja totuttaa lasta suositusten puitteissa voimakkaisiinkin makuihin. Maistelemme aina uudet raaka-aineet sellaisinaan nähdäksemme, että ne eivät aiheuta allergiaa tai vatsanväänteitä. Tässä blogissa esitellyt reseptit ja niiden suhteet olen suunnitellut itse, enkä missään nimessä ole virallinen alan expertti. Kukin tietää mikä omalle lapselleen maistuu ja sopii - reseptit ovat siis tarkoitettu jaettavaksi inspiraatioksi niille, jotka haluavat vaihtelua oman lapsensa ruokahetkiin.