keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Kauhian kiva kvinoa

Meilläkin on nyt se aika vuodesta. Se, jolloin vauva alkaa kieltäytyä vihannessoseista ja niiden yhdistelmistä. Yleensä (mitä olen muiden äitien kanssa vertaistukeillut) tämä aika saavutetaan noin 8-9 kuukauden hujakoilla. Sen jälkeen vauvalle alkaa maistumaan yhä voimakkaamman makuiset ruoat, kuten meillä Bouillabaisse, Lasagne, Pasta Bolognese..

Pakkasessa on kuitenkin vielä paljon kasvissoseita ja yhden ratkaisun olen kuitenkin tähän löytänyt. Lisäämällä kasvissoseen joukkoon kvinoaa tai keitettyä ohraa, maistuu sose Maxillekin. Kvinoa eli ulkomaalaisittain Quinoa on siitä kiva, että se on helppo ja nopea valmistaa.


Kvinoa on eteläamerikkalainen hiilihydraattipitoinen ruokakasvi, jota hyödynnetään viljojen tapaan tai riisin korvaajana. Se ei ole viljojen tapaan heinäkasvi, vaan onkin sukua punajuurelle ja pinaatille. Itse käytän kvinoaa couscousin tapaan salaateissa ja olen nähnyt sitä käytettävän makirullassa sushiriisin sijaan. Kvinoaa kutsutaan superviljaksi sen rikkaan ravintoainepitoisuutensa johdosta - siinä on enemmän proteiinia kuin riisissä tai muissa viljoissa ja se sisältää ravintokuitua, aminohappoja, fosforia, rautaa ja magnesiumia.

Kvinoa valmistetaan keittämällä. Ennen keittoa se tulee kuitenkin huuhtoa hyvin useaan kertaan, jotta kvinoan pinnassa oleva kitkerä saponiini liukenee pois. Huuhdonnan jälkeen keitetään 1 osa kvinoaa, 2 osaa vettä noin 10 minuutin ajan.

Itse olen lisännyt kvinoaa 2 rkl per annos seuraaviin soseyhdistelmiin:
maa-artisokka + kesäkurpitsa + kvinoa
bataatti + parsakaali + kvinoa
paprika + kukkakaali + kesäkurpitsa + kvinoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti