maanantai 4. kesäkuuta 2012

Resepti: Mansikkainen yksivuotiskakku (12kk+)


Nyt se alkoi - Maxin juhlakuukausi. Pidän intiimeistä juhlista, joten järjestän omat kekkerit isovanhemmille ja omat kummeille sekä ystäville. Kakku pitää toki olla joka juhlissa ja näihin ensimmäisiin isovanhempien juhliin kehittelin marjaisen rahkakakun. Tämä kakku syntyy hetkessä ja on todella maukas - suosittelen kokeilemaan vaikka ei juhlia olisikaan! Vauva pystyy hyvin syömään rahkatäytettä ja marjoja sellaisenaan, pohjakin menee parempiin suihin isommalle vauvelille. Maxkin nautiskeli melkein kokonaisen pienen palasen ihan itse.

Halkaisijaltaan 26cm kakkuvuokaan tarvitset:

Pohja
3/4 pakettia LU Digestive keksejä tai 1,5 pkt Semper gluteiinittomia Digestive keksejä
1 dl juoksevaa oivariiniä tai ruokaöljyä


Rahkatäyte
3 dl kuohukermaa
2 prk eli 400gr Valio Kuningatar maustettua rahkaa
0,5l pakastettuja tai tuoreita mansikoita paloina
3 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
5 liivatetta


Koristeluun
Kynttilä, mansikoita, pikkumarenkeja ja metsämansikan/amppelimansikan lehtiä

Kakun valmistuksessa kannattaa käyttää korkeaa irtopohjaista kakkuvuokaa. Hackmannilta löytyy ainakin, mutta jos ei merkillä ole väliä, lähimarketista vuoan saa alta 15 euron. Vuoraa pohja leivinpaperilla eli laita pohjan päälle leivinpaperi, tuo reunat päälle ja kiristä klipsi kiinni. Kun pohjalla on leivinpaperi, saa kakkua liikuteltua helpommin esillepanoa varten.

Rouhi keksit monitoimikoneessa pieniksi palasiksi ja lisää mukaan oivariini. Jos sinulla ei ole monitoimikonetta, laita keksit paksuun muovipussiin ja hakkaa perunanuijalla ne rikki - ajaa ihan saman asian. Kun keksit ja oivariini ovat sekoittuneet painele rouhe vuoratun kakkuvuoan pohjalle tiiviiksi massaksi. Paista 150 asteessa noin 10 minuutin ajan ja anna jäähtyä.

Kakun paistuessa valmista rahkatäyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen rahka, sokeri ja vaniljasokeri. Sekoita kerma-rahkaseos tasaiseksi. Lisää lopuksi valutetut pakastemansikanpalat tai tuoreet mansikat ja sekoita ne varovasti joukkoon. Kuumenna kattilassa 0,25dl vettä, johon liuotat liivatteet vispaten. Kun liivatteet ovat sulaneet anna seoksen jäähtyä. Lisää lopuksi jäähtynyt liivateneste kerma-rahka-mansikkaseokseen, sekoita varovaisesti ja kaada seos kakkupohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.

Koristelua varten osta kakkukynttilä, noin litra mansikoita ja 8-10 pientä marenkia. Jos sinulla on mansikka-amppeli, mansikkaa kasvamassa tai maastosta löytyy metsämansikoita, voit hyödyntää myös näiden lehtiä kakun reunalla (tosin ne eivät ole syötäviä).

Leikkaa leivinpaperi kakun malliseksi, niin että siihen jää noin 0,5cm siivu ympärille. Rouhi puolet marengeista kakun päälle. Asettele kynttilä keskelle. Puolita mansikoita ja asettele ne ympyräksi kynttilän ympärille niin, että joka toinen rivi on lomittain. Asettelu kannattaa aloittaa kynttilän ympäriltä edeten reunaa kohden. Asettele mansikanpuolikkaita niin kauan kunnes reunalle on matkaa noin 3 cm ja murenna loput marengit reunan päälle. Asettele kakun alla olevan leivinpaperin alle mansikan lehtiä ja reunalle vielä muutama pieni mansikka.

Namia on!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti