maanantai 9. tammikuuta 2012

Farmer's market. Torille mars!


Ulkomailla matkustaessani ja asuessani olen aina ihastellut paikallisia Farmer's Marketeja. Ne ovat viikonloppuisin ulkosalla järjestettäviä markkinoita, jonne tuottajat saapuvat myymään sesongissa olevia vihanneksia, hedelmiä, kalaa, lihaa, leivonnaisia, kukkia yms. Markkinat ovat yleistyneet varsinkin suurissa valtoissa, kuten Yhdysvalloissa ja Englannissa, jossa jättisuuret massatuotannot ovat arkipäivää. Farmer's Marketit ovat viehättävä konsepti, huoliteltuine kojuineen ja markkinaoppaineen.

Eilen pakkasin Maxin rintareppuun, nappasin mukaan ison kauppakassin ja suunnistin Islingtonin keskustaan Farmer's Marketiin. Huokailin ihastuksissani kojuille, upeille tuotteille ja mahtavalle fiilikselle. Maxkin tiiraili värikkäitä kojuja rintarepusta pitkän tovin, kunnes nukahti. Lontoon markkinat ovat yleensä auki sunnuntaisin ja tarkemmat tiedot löytyvät täältä.

Mutta mietitäänpäs tätä nyt hetki. Jos Lontoossa Farmer's Marketeja on kerran viikossa, niin Suomessahan meillä on niitä JOKA PÄIVÄ! Esimerkiksi Hakaniemen torilla, Turun kauppatorilla, Kuopion torilla ja lukuisissa Kauppahalleissa ympäri maan. Suomessa tuottajat ovat usein itse myymässä, sillä useimmitenkaan ei ole varaa palkata muuta henkilökuntaa. Bonuskorttien imussa tuuppaa vaan joskus unohtumaan, että meillä on valtavan upea torikulttuuri tuoreine lähituotteineen. Ja torilla on mahtava ja edullinen valikoima raaka-aineita myös vauvanruokiin! ...isoja euron pusseja vihanneksia ja hedelmiä kannataa jopa hamstrata. Tottakai kaikki ei ole kotimaista ja lähituotettua ympäri vuoden, mutta retki torille kannattaa aina.


Yksi asia kuitenkin nämä kotimaan ja ulkomaan torit erottaa. Useimmiten ulkomaisilla Farmer's Marketeilla on myynnissä vain kotimaisia lähituotteita ja yhtä tuotetta on useaa eri lajiketta. Eilenkin ostaessani omenoita oli vastassani oli yllä oleva tiski, jossa oli hurjasti valinnanvaraa ja oli kuulkaas ihan mielettömän hyviä omppuja! Kannoin Islingtonin markkinoilta selkä vääränä kotiin omenoita, päärynöitä, palsternakkaa, talvikurpitsaa, parsakaalia, leivonnaisia ja kananmunia. Kun palaan Suomeen aiommekin Maxin kanssa suunnata useammin torille ja kauppahalliin ostoksille. Menkää tekin!


4 kommenttia:

  1. İhanan kuuloiset markkinat! Asumme perheeni kanssa Turkissa, jossa vihannes- ja hedelmamarkkinoita, kalatoreja tms. riittaa jossakin pain isompia kaupunkeja joka paivalle. Ongelmana on etta maassa ei juurikaan rajoiteta lannotteiden tai torjunta-aineiden kayttöa. Onneksi uuden lain mukaan myyjien on merkittava kyltein missa mikakin vihannes tai hedelma on kasvatettu. Suurimmissa kaupungeissa on orgaanisia markkinoita ja kauppoja ja rannikolla seka kaupunkien ulkopuolella tuotteet voi ostaa suoraan tiloilta. Tarjontaa on siis yllin kyllin mutta tarkkana saa olla erit. muksun ruokia tehdessa.

    VastaaPoista
  2. Jes! Oikeassa olet, käytännöt eri puolella maailmaa ovat erilaiset. Onneksi markkinoilla on aina joku jolta kysyä, toisin kuin supermarketissa. Pääasiassa näillä Lontoon Farmer's Marketeilla myydään vain luomutuotteita. "Organic" ja "Green" -buumi on täällä aivan valtava.

    Luomuvihanneksissa on vähemmän vettä kuin tavallisissa ja näin ollen myös hurjasti enemmän makua. Sen huomaa ihan vihanneksia valmistaessa, että niiden rakenne on tiiviimpi. Normaalisti kun olen kypsentänyt päärynää siitä tulee ihan mössöä, mutta eilen ostamani luomupäärynät ovat aivan toista sorttia. Maku ja tuoksu oli huumaava!

    VastaaPoista
  3. Moikka. Meilläkin alettiin joulun välipäivinä syömään kiinteitä ja olenkin lueskellut blogiasi nyt jo uudemman kerran toisin silmin. Ollaan aloiteltu pitkälti samalla makupaletilla kuin Maxkin eli perästä tullaan ;-) Käytinkin muutama päivä sitten omenaa hakusanana etsiessäni tietoa täältä blogista. Olisinkin kysellyt, että millä omenilla aloitit ja ootko huomannut että eri omenat soseutuisi eri tavoin tai että toiset sopisi Maxille paremmin kuin toiset tai maistuisi paremmin. Tää on kyllä hyvä tää blogi, tosi kiva lukea ja saada vinkkejä! Pakastusvinkit ja tupperware-lusikat on jo käytössä. Riemukasta lontoota ja jäädään katselemaan, että minkälainen vauvojen fish and chips-resepti saadaan kuukauden aikana ;-D

    VastaaPoista
  4. Kiitos kannustuksesta Tinde! Ja mukavaa, että reseptit ja vinkit ovat tulleet käyttöön :)

    Me aloitimme lokakuussa maistelut valkealla kuulaalla, joka on ainakin minusta se kaikkein parhain omena. Harmikseni sitä saa vain osan aikaa vuodesta! Olen huomannut, että nyt Maxille maistuvat parhaiten suomalaiset talviomenat, joita oli ainakin Prismassa myynnissä vielä ihan jouluviikolle asti. Ulkomaisistakin kaikki punakeltaiset lajikkeet ovat olleet maukkaimpia sekä jauhoisia ja näin ollen niistä tulee hyvää sosetta. Itse koitan suosia aina luomua, sillä niissä on vähemmän vettä kuin tavallisissa omenoissa ja soseesta tulee näin kiinteämpää ja maukkaampaa. Pyrin myös aina höyryttämään omenan, jotta siitä ei tule ihan velliä.

    Mutta jos tulee kiire tai olemme matkassa nappaan silloin tällöin Semper Eco omenapouchin, jossa on hurjan hyvää sosetta!

    VastaaPoista