sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Resepti: Sunday Roast (6kk+)

Britannian suosituin sunnuntailounas on ehdottomasti Sunday Roast eli sunnuntain paisti, joka nautitaan useimmiten paikallisessa pubissa. Kaikki vauvasta vaariin kokoontuvat yhteen ja tunnelma pubeissa onkin ihanan eläväinen sunnuntai-iltapäivisin. Sunday Roast koostuu uunissa paistetusta lihasta (useimmiten nautaa, lammasta, porsasta tai kanaa) sekä rapeaksi paistetuista perunoista ja uunipaistetuista tai höyrytetyistä sesongin kasviksista.

Yllä kuva omasta annoksestani, jonka nautimme naapuripubissamme Duke of Cambridgessä , joka sijaitsee Lontoon Angelissa, Islingtonissa. Tämä pubi on haaveideni ravintola - se on Britannian ensimmäinen ja ainut sertifioitu luomupubi, joka valmistaa kaikki annoksensa luomutuotteista ja lähiruoasta. Maku oli mahtava, mutta niin oli hintakin normipubeihin verrattuna. Siitä viis, pubi oli kyllä kokemuksen arvoinen! Tästä inspiroituneena lähdin kehittelemään vauvoille omaa Sunday Roastia.


Sunday Roastiin tarvitset siis lihaa ja sesongin kasviksia. Kannattaa käyttää sitä mitä kaapin pohjalta löytyy itse varioiden, mutta valmistin 4 reilunkokoista ja maukasta annosta tällä reseptillä:

4 annosta porsaan paistia, joka sopii haudutukseen 
(1tl aloittelevalle/annos, 7kk+ 1-1,5 rkl/annos)


2 kevätsipulia tai 3cm pala purjoa
1 pieni bataatti
1/2 kukkakaali
1/2 kesäkurpitsa
2 maa-artisokkaa
3 oksaa timjamia
2 rkl oliiviöljyä
2 dl vettä

Pilko liha pieniksi 1x1cm kokoisiksi kuutioiksi. Kuumenna kattilan pohjalla 2 dl vettä ja lisää siihen pieneksi pilkotut kevätsipulit/purjot. Kun vesi kiehuu lisää siihen lihat ja hauduta noin 5 minuuttia.

Pese, kuori ja pilko kasvikset samankokoisiksi 2x2cm kokoisiksi paloiksi. Vuoraa uunivuoka isolla foliolla, jonka pystyt kääntämään nyytiksi paistoksen päälle. Asettele kaikki kasvikset uunivuokaan ja kaada tämän jälkeen liha-purjo-liemiseos kasvisten päälle. Lorauta päälle 2 rkl oliiviöljyä.

Kääntele paistosta niin, että lihat asettuvat pohjalle. Laitä paistoksen päälle 3 oksaa timjamia ja sulje nyytti kiinni paston ajaksi. Hauduta uunissa 200 asteessa noin 40-45 minuutin ajan, kunnes kasvikset ovat kypsiä ja liha hajoaa haarukalla kokeiltaessa. Poista timjaminoksat ja soseuta tämän jälkeen sauvasekoittimella. Tarkista, että possu varmasti soseutuu ihan hienoksi asti.

Sosetta voi pakastaa sellaisenaan, kunhan siihen ei lisää perunaa. Peruna muuttuu helposti liisteriksi pakastettaessa ja ei siis kestä soseutuksen jälkeistä sulatusta kovinkaan hyvin. Sopivia muita kasviksia ovat mm. porkkana, parsakaali, palsternakka, erilaiset talvikurpitsat, talviomenat - niin kuin todettu, käytä sitä mitä jääkaapistasi sillä hetkellä löytyy! Ja helpoitenhan tämä syntyy niin, että valmistat muulle perheelle Sunday Roastin samoista aineksista ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti