torstai 1. joulukuuta 2011

Resepti: Maa-artisokkaohratto (5kk+)

Pidän paljon risotosta, mutta vielä enemmän pidän ohratosta. Ohratto valmistetaan samaan tapaan kuin risotto, mutta riisi korvataan ravintorikkaammalla kokojyväohralla. Niinpä ajattelinkin, että ohratto sopii mainiosti myös vauvansoseeksi. Ohrana kannattaa vauvansoseissa käyttää rikottuja täysjyväohrasuurimoita, joita löytää ainakin Elovenan valikoimista.


Maa-artisokkaohraton ainesosat ovat
50% maa-artisokkaa
50% kurpitsaa (talvikurpitsaa tai spagettikurpitsaa)
1-1,5 rkl kypsiä ohrasuurimoita per annos

Kypsennä vedessä keittäen haluamasi määrä ohrasuurimoita. Pienen annoksen saat kaatamalla kattilaan noin 0,5l vettä ja keitä se kiehuvaksi. Veden kiehuessa kaada 0,25dl rikottuja ohrasuurimoita kattilaan ja keitä 30 minuuttia. Tämän jälkeen kaada vesi pois ja soseuta ohrasuurimot sauvasekoittimella siihen karkeusasteeseen, joka vauvallesi sopii nieltäväksi.

Kuori ja keitä maa-artisokka sekä kurpitsa kypsiksi omissa kattiloissaan, sillä ne vaativat eri mittaisen keittoajan. Maa-artisokka noin 20 min ja kurpitsa noin 10 min keittäen tai noin 15 min höyryttäen. Kun kummatkin vihannekset ovat pehmentyneet soseuta ne sauvasekoittimella soseeksi edellä mainitussa suhteessa.

Lisää kasvissoseeseen 1-1,5 rkl kypsiä sauvasekoitettuja ohrasuurimoita per annos. Tarkista tässä vaiheessa ohrasuurimoiden karkeusaste itse maistamalla - jos suutuntumassa on liian isoja paloja, sauvasekoita vielä sosetta.

Kasvissose kannattaa pakastaa omanaan ilman ohrasuurimoita. Kokeilin pakastaa pelkkiä kypsiä ohrasuurimoita, mutta aika paksua tahnaahan se oli.. ..ne siis melkein kannattaa keittää aina tuoreeltaan ja lisätä kasvissoseeseen heti keittämisen jälkeen. Jääkaapissa sose säilyy 2-3 päivän ajan, mutta voinet joutua lisäämään siihen hieman vettä uudelleenkuumennusvaiheessa soseen notkistamiseksi.


1 kommentti:

  1. Perun puheeni Ohran pakastamisesta! Keitin ohrasuurimoita isomman satsin, sauvasekoitin ja pakastin annoskoottain MiniGrip-pusseihin. Pakastetun ohrasuurimososeen saa mainiosti hyödynnettyä niin, että pyöräyttää sosetta sauvasekoittimella ennen tarjoilemista - näin siihen ei jää turhia klimppejä ja maku on mitä mainiointa!

    VastaaPoista