keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Maxin Delin Jouluaattomenu


Vauvakin voi herkutella jouluna ja syödä monia raaka-aineita, joita valmistetaan aikuisten jouluateriaan. Niinpä vauvan soseet kannattaa valmistaa jouluruoanlaiton ohella. On myös mukavaa jos vauva pääsee pöytään yhdessä aikuisten kanssa, vaikka se voi aika touhukasta ollakin. Tässä kuitenkin yksi helppo ehdotus kokonaisuudesta, mitä vauvalle voisi jouluaattona tarjoilla!

Puuro: PIKKUTONTUN JOULUPUURO

Puuroksi valmistetaan tottakai riisipuuroa sekä luumusosetta, jota teimme toissa viikolla. Tämän puuron reseptin löydät täältä.

Lounas: POSSUA JA BATAATTI-PERUNALAATIKKO

60% Bataattia
40% Perunaa
Porsaan jauhelihaa (aloittelevalle 1 tl per annos, 7kk+ 1-1,5rkl per annos)
Tuoretta persiljaa 1 tl hienonnettuna per annos

Pese, kuori ja pilko bataatti ja peruna samankokoisiksi lohkoiksi. Seuraavaksi keitä ne kypsäksi. Voit keittää ne samassa kattilassa, sillä ne vaativat suhteellisesti samanpituisen keittoajan eli n. 20-25 min. Kun ne tuntuvat pehmeiltä, ota ne pois liedeltä, jäähdytä ja sauvasekoita soseeksi.

Keitä porsaan jauhelihaa vedessä hauduttaen noin 15 minuutin ajan. Hienonna tämän jälkeen se veitsellä, sauvasekoittimen leikkurilla tai sauvasekoittimella hienoksi. Lisää tämän jälkeen annokseen haluamasi määrä possua.

Mausta lopuksi tuoreella persiljalla. Hienonna persilja veitsellä ja lisää sitä soseeseen n. 1 tl per annos. Voit halutessasi vielä hienontaa sosetta tässä vaiheessa sauvasekoittimella.

Välipala: JOULUOMENASOSE

100% Jouluomenaa

Kauppoihin on saapunut jouluomenoita ja suurimpiin kauppoihin aivan ihania kotimaisia omenoita. Pese ja kuori omenat ja höyrytä näitä noin 10 minuutin ajan. Jos et omista höyrykattilaa, valmista oma ja kypsennä omenat kuumennuksen kestävässä siivilässä. Kun omena on pehmennyt, soseuta se sauvasekoittimella. Saat aivan hurmaavaa jouluomenasosetta!

Joulusosetta voi maustaa makeuttamattomalla täystyrnimehulla (vajaa 1 tl per desi omenasosetta) tai itsepuristetulla appelsiinimehulla (1-2 rkl per desi omenasosetta). Tyrni ja sitrushedelmät voivat olla allergisoivia, joten niiden kanssa allergisten vauvojen kannattaa olla varovaisia.

Illallinen: PORKKANA-PALSTERNAKKALAATIKKO

60% porkkanaa
40% palsternakkaa
Tuoretta kanelibasilikaa 4 lehteä per annos

Pese, kuori ja keitä porkkana sekä palsternakka kypsäksi. Pilko porkkana hieman pienemmäksi, kuin palsternakka ja voit keittää ne samassa kattilassa. Kypsennykseen on varattava aikaa n. 40min-1h. Kun juurekset ovat kypsiä, ota pois liedeltä, jäähdytä ja sauvasekoita.

Lisää jäähtyneeseen soseeseen kanelibasilikaa. Sen maku on miellyttävä yhdistelmä kanelia ja basilikaa, joten sopii siksi mainiosti jouluruokien mausteeksi. Löydät kanelibasilikaa suurimmista kaupoista, joissa on hyvä valikoima yrttejä. Kun olet lisännyt noin 4 lehteä per annos, hienonna sosetta vielä sauvasekoittimella.

MAKOISAA JOULUA!

2 kommenttia:

  1. Löysin blogisi joka on aivan ihana! Tyttareni aloitti 5kk kiinteat ja on maistellut nyt 2 viikkoa, sain heti hyvia vinkkeja uusiin kokeiluihin, asumme ulkomailla ja tarkoitus on valmistaa 90% vauvan ruuista itse. Mukavaa joulua ja viela kiitti kivasta blogista!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Petra kannustuksesta! Ja tervetuloa mukaan vauvanruokarumbaan <3

    VastaaPoista