keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Resepti: Lohta mustajuurisoseessa (5kk+)


Mustajuuri se vasta on kummallinen juures - kuoren alta paljastuu ihanan mehevä vaalea juures, joka muistuttaa maultaan parsaa ja sisältää runsaasti rautaa. Mustajuuri on voikukan sukulainen, jota kasvaa luonnonvaraisena Välimeren maissa sekä Aasiassa. Pohjoismaissa se menestyy mainiosti viljelykasvina. Mustajuuri tulee valmistaa heti kuorimisen jälkeen, sillä kuoren rikkouduttua mallosta erittyy maitiaisnestettä, joka tummentaa mustajuuren. Jos aikoo säilyttää kuorittua mustajuurta, kannattaa laittaa se sitruunalla maustettuun veteen. Se sopii upeasti vauvansoseisiin ja siitä voi isommille lapsille valmistaa myös ihanan pehmeää mustajuurikeittoa, mustajuurimuhennosta tai tarjoilla parsan tapaan kera voisulan. Sitä ei olla turhaan tituleerattu hillityksi hurmuriksi, sillä sitä se juuri on.

Lohi-mustajuurisoseen ainesosat ovat:
Lohta annoskoon mukaan (1tl aloittelevalle/annos, 7kk+ 1-1,5 rkl annos)
40% mustajuurta
60% kesäkurpitsaa
Tilliä maun mukaan

Tarkista, että käyttämäsi lohi ei ole Itämeren lohta - lohihan on petokala ja Itämeren petokalat sisältävät elimistölle haitallisia aineita, joita suositetaan syötäväksi vain 1-2 krt/kk. Soseeseen kannattaakin käyttää Norjan lohta tai viljeltyä kirjolohta, joita voi tarjoilla vauvalle rajoituksetta.

Lohi kannattaa valmistaa höyryttämällä. Laita lohipala nahkoineen höyrykattilaan ja höyrytä noin 20 minuutin ajan. Jos et omista höyrykattilaa kypsennä lohi uunissa normaaliin tapaan sellaisenaan. Kypsän lohen voit hienontaa haarukalla, terävällä veitsellä tai käyttäen sauvasekoitinta - jätä lohi niin suuriksi paloiksi, kuin vauvasi suostuu sitä syömään.


Kuori ja keitä mustajuuri pehmeäksi (n. 20 min). Kuorittu kesäkurpitsa kannattaa höyryttää kypsäksi, jotta sitä ei tule liian vetistä. Jos et omista kattilan höyrytysosaa, voit hyvin hyödyntää kuumennusta kestävää siivilää kattilan päällä. Kun kummatkin kasvikset ovat pehmenneet kypsiksi sekoita ne yhteen ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää kasvissoseeseen tuoretta veitsellä hienonnettua tilliä maun mukaan.

Lopuksi lisää annoskokoa vastaava määrä lohta kasvissoseeseen - kannattaa annostella lohi aina annoskooittain, jotta varmistut siitä, että soseessa on oikea määrä lohta. Ylijäävän lohen voit pakastaa kätevästi jatkokäyttöä varten ja siihen löydät vinkit täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti