sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Resepti: Luumusose tuoreista luumuista (4kk+)

Tähän asti olen tarjoillut Maxille kaupan luumusosetta, mutta se on aika jytyä tavaraa niin maultaan kuin ulkomuodoltaan. Kaupan soseet ovat yleensä tehty kuivatuista luumuista ja siksi halusinkin kehittää reseptin, jossa tekisin luumusoseen tuoreista luumuista. Luumusosetta olisi ollut ihana tehdä syksyllä kotimaisista makeista luumuista, mutta nyt piti metsästää kaupasta ulkomaisia. Löysin ilokseni Prisman luomuhyllystä mainion 500gr espanjalaisen luomuluumurasian, josta lähdin tekemään sosetta.




100% luumua

Pese ensin kätesi huolella, sillä tähän reseptiin tarvitset myös hieman sorminäppäryyttä. Voit halutessasi käyttää toki myös kertakäyttöisiä kumihanskoja. Pese luumut ja halkaise ne kahtia. Kivet saat kätevästi pois niin, että teet kiven kummallekin puolelle pienen viillon ja kaivat sen jälkeen luumun kiven pois.


Tee tämän jälkeen vielä pieniä pistoja luumun kuoriin veitsen kärjellä, jotta saat kuoret keittämisen jälkeen helposti irroitettua. Laita luumunpuolikkaat kattilaan ja lisää vettä niin, että luumut peittyvät. Kun vesi alkaa kiehua, keitä luumuja noin 10 min kiehumisesta alkaen. Tämän jälkeen nosta luumut leikkuulaudalle lusikalla tai reikäkauhalla kuoripuoli ylöspäin ja anna niiden jäähtyä.


Irroita kuoret käsin jäähtyneistä luumuista. Survo hedelmäliha sauvasekoittimella. Laita vielä kuoret siivilään ja painele lusikalla, jotta saat kaiken hedelmälihan mukaan soseeseen. Tämän jälkeen hurmaavantuoksuinen ja aivan ihanan värinen luumusose on valmis.

Koita välttää soseen makeuttamista sokerilla. Jos luumusose on vauvan mielestä liian kirpeää sellaisenaan, lisää mukaan aavistus päärynää suhteessa:
80% luumua
20% päärynää



Luumut tunnetusti kiihdyttävät suolentoimintaa, joten olen siksi antanut Maxille luumusosetta säännöllisesti kerran viikossa. Sitä on hyvä tarjota varsinkin silloin, jos vauvalle on tarjoillut porkkanaa tai banaania, jotka voivat kovettaa vatsaa.

3 kommenttia:

  1. Kiva blogi! :)

    Itse olen vetänyt luumut soseeksi ihan tuoreena ja kuorineen päivineen. Hyvin upposi pienestä (n. 6kk) pitäen, varsinkin kun heitin vähän banaania mukaan ettei olisi liian kirpeää. Keittämistä olen vältellyt kaikkien muidenkin hedelmien ja marjojen kanssa - vauva saa hyviä bakteereja ja näin ollen toivottavasti välttää allergiat, ja vitamiinitkin säilyvät :)

    VastaaPoista
  2. Toisella kerralla soseutin luumut ihan kuorineen ja hienoksihan ne menivät! Keitin niitä kuitenkin jonkin aikaa, sillä halusin soseen hieman makeutta. Mutta varmasti suomalaiset makeat luumut voi soseuttaa ihan tuoreeltaankin. Se mitä kuitenkin on syytä varoa, on luumun kivet - vaikka ne poistaa voi jäämiä ja pienia siruja jäädä kiinni hedelmälihaan. Täytynee olla siis huolellinen!

    VastaaPoista
  3. Meillä 10 minuutissa menivät myös kuoret jo pieneksi eli mukana menivät, mutta herkulliselta maistui ja väri totta tosiaan on ihana! Ihan eri tavalla tekee mieli kuin vaikkapa kaupan mitä tahansa luumusosetta.

    VastaaPoista