keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Resepti: Keltaisen kasvimaan sose (4kk+)


Syksy on todellista juuresten ja vihannesten kulta-aikaa. Tämä maukas sose valmistetaan talvikurpitsasta, juuripersiljasta ja porkkanasta. Halloweeninkin symbolina tunnettua talvikurpitsaa käytetään paljon keski-euroopassa vauvansoseissa, sillä se sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta vähemmän vettä kuin kesäkurpitsa. Juuripersilja lienee tässä reseptissä se harvinaisin tuttavuus - se on sellerin ja persiljan makuinen kellertävä juuri, joka muistuttaa ulkomuodoltaan porkkanaa. Sitä käytetään padoissa, soseissa ja se on hyvää myös tuoreraasteena salaatin joukossa.


Keltaisen kasvimaan soseessa suhteet ovat:
50% talvikurpitsaa
30% porkkanaa
20% juuripersiljaa
loraus rypsiöljyä

Kuori, pilko ja keitä talvikurpitsa, porkkana ja juuripersilja vedessä omissa kattiloissaan, sillä ne kukin vaativat eri mittaisen ajan kypsyäkseen. Porkkanaa on keitettävä pisimpään, noin 30-45 minuutin ajan, jotta se varmasti kypsyy soseutettavaksi. Toiseksi pisimmän keittoajan vaatii juuripersilja ja nopeiten kypsyy talvikurpitsa. Keittämällä ne erikseen, pystyt myös helpommin pakastamaan ne jatkokäyttöä varten - yhdestä talvikurpitsasta saat sosetta niin vauvan kuin muunkin perheen käyttöön, kun taas porkkanaa ja juuripersiljaa kannattaa tehdä pienempi määrä.

Kun juurekset ja talvikurpitsa on kypsää, soseuta ne kukin omanaan sauvasekoittimella. Sekoita niistä haluamasi kokoinen annos yllä mainitussa suhteessa ja pakasta loput jatkokäyttöä varten. Lorauta mukaan myös hieman rypsiöljyä.



Talvikurpitsan sose sopii mainiosti myös muun perheen ruokiin - siitä voi tehdä maukasta sosekeittoa, risottoa, pastaa.. Kannattaa googlata sanalla "talvikurpitsa tai talvikurpitsaresepti" niin saat runsaasti vinkkejä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti