perjantai 4. marraskuuta 2011

Resepti: Maanmainio maa-artisokka (4kk+)

Maa-artisokkakeitto persiljaöljyllä on suurinta herkkuani. Siksi olinkin iloinen lukiessani, että maa-artisokka sopii myös lisättäväksi vauvan ensiruokiin. Maa-artisokka on minusta täysin aliarvostettu vihannes suomalaisessa keittiössä - se on ihanan aromaattinen ja herkullinen. Se sisältää kuitenkin inuliiniä, joka voi aiheuttaa hieman vatsavaivoja. Siksi maa-artisokkaa kannattaakin maistattaa varoen ja mielellään lounasaikaan, jotta näet miten vauvasi siihen reagoi.


Maa-artisokkapyreen resepti on seuraava:
70% maa-artisokkaa
30% jauhoista perunaa
loraus rypsiöljyä


Maa-artisokka myydään usein valmiina pakattuna pusseihin. Jos valmistat koko pussin kerralla on suhde:
1 pussi (500gr) maa-artisokkaa
2 keskikokoista tai 3 pientä jauhoista perunaa
1 rkl rypsiöljyä


Kuori ja keitä maa-artisokat vedessä pehmeiksi. Soseuta ne sauvasekoittimella ja lorauta mukaan rypsiöljyä. Kuori ja keitä jauhoiset perunat vedessä ja soseuta ne haarukalla tai kevyesti sauvasekoittimella. Tarkista, että peruna varmasti soseutuu kokonaan, mutta älä soseuta sitä liikaa, ettei siitä tule liisteriä. Liisteriksi muuttunutta perunaa vauvan on vaikea niellä. Lisää perunasose maa-artisokan joukkoon kevyesti sekoittaen.

Vähän vanhemmalle ja makuun tottuneelle vauvalle mukaan voi lisätä myös lehtipersiljaa. Hienonna persilja yrttisilppurissa tai veitsellä ja lisää se maa-artisokan joukkoon. Sekoita sauvasekottimella maa-artisokka ja persilja keskenään. Lisää vasta tämän jälkeen peruna soseen joukkoon.

Peruna ei kestä kovinkaan hyvin pakastamista, sillä sen rakenne muuttuu todella paksuksi. Jos haluat tehdä suuremman erän kerralla, niin suositankin, että pakastat maa-artisokan yksinään ja keität perunat aina tähän ruokaan tuoreeltaan. Tämä ruoka sopii kuitenkin myös muulle perheelle esimerkiksi lounaaksi tai alkuruoaksi. Lisää ylijääneeseen soseeseen vain hieman keitinvettä tai kermaa, suolaa sekä mustapippuria ja avot, keitto on valmis.

Tämä pyree oli niin maukasta, että se sai Maxin ensimmäisellä kerralla kiljumaan innosta. Taitaa poika tulla äitiinsä. Se sopii myös mukaan otettavaksi kaupunki- tai kyläilyreissulle vaalean värinsä johdosta - jos tulee puklu vaikka mummin, kummitädin tai ystävän syliin, ei kaikki vaatteet heti värjäydy vauvanruokaan :)

3 kommenttia:

  1. Hei, minulla on samanikäinen tyttövauva. Vauva on melko pienikokoinen ja tällä hetkellä pullolakossa, joten siksi meilläkin yritetään aloitella hyvissä ajoin kiinteitä. Olen yrittänyt antaa perunaa korvikkeeseen mössättynä, mutta työntää kielellä kaiken pois. Pitää varmaan kokeilla bataattia sitten seuraavaksi.

    tiitula.com

    VastaaPoista
  2. Hei Tiitu!

    Kuullostaa siltä, että teilläkin on vielä kielirefleksi tallella - koska vauvan nielemisrefleksi ei ole vielä kehittynyt, vauva työntää ruoan ulos kielellään, jotta ei tukehtuisi ruokaan. Tämä refleksi poistuu itsestään noin viisikuisena ja sitten syöminen alkaa sujua jo paremmin.

    Oppikirjoissa sanotaan tosissaan, että kannattaa aloitta vihanneksilla, jotta vauva ei tule heti persoksi makealle. Kannattaa kokeilla todella hienoksi survottua bataattia, mutta jos sekään ei mene alas, niin suosittelen päärynä- tai omenasosetta. Hedelmäsoseet kun ovat usein hieman löysempiä, joten siksi ne ovat tosi helppoja niellä.

    VastaaPoista
  3. Joo kokeilen seuraavaksi bataattia. Tuntuu, että ei ole kauheasti järkeä lisäillä ruokia ennen kuin vauva oppii syömään edes jotain. Nyt en ole antanut edes perunaa muutamaan päivään, kun mietin, että pitäisikö vaan odottaa, että vauva olisi vähän isompi ja kokeilla sitten uudestaan.

    Ai niin, sain linkin sun blogiisi Hannalta FB:n kautta. :)

    VastaaPoista