maanantai 21. marraskuuta 2011

Resepti: Il mio primo risotto (5kk+)

Il mio primo risotto eli ensimmäinen risottoni. Tämä on siitä yksinkertainen resepti, ettet tarvitse muuta kuin vihannessosetta ja tummaa täysjyväriisiä. Risottoriisiä ei kannata vauvalle antaa, vaan tässä reseptissä riisiksi kelpaa tavallinen täysjyväriisi. Riisi kannattaa kuitenkin valita huolella - satsaa muutama euro enemmän laatuun, jotta riisi on varmasti puhdasta. Tähän reseptiin sopii esim. Uncle Bensin 10 min täysjyväriisi, joka on mielestäni oikein hyvän makuinen, toisin kuin jotkut muut täysjyväriisit.


Yhteen vauvan annokseen tarvitset 1-2 rkl soseutettua riisiä annosta kohden.

Kaada runsaasti vettä kattilaan ja mittaa mukaan haluamasi määrä riisiä - toisin kuin yleisesti luullaan, riisi tulisi keittää runsaassa vedessä (kuten pasta) ja keitinajan lopuksi valuttaa vesi pois. Näin riisin koostumus säilyy parempana. Keitä riisiä muutama minuutti kauemmin kuin pakkauksessa sanotaan, esimerkiksi 10 min riisiä keitin 12 min. Kun riisi on kypsää valuta vesi pois. Kaada riisin joukkoon loraus rypsiöljyä ja soseuta riisi sauvasekoittimella huolellisesti. Tahnasta tulee melko paksua.

Vihannessoseeksi voit valita minkä tahansa haluamasi soseen tai mitä sattuu olemaan valmiina. Tärkeää kuitenkin on, että sose on löysähköä. Lisää löysään vihannessoseeseen 1-2 rkl soseutettua riisiä per annos. Pyöräytä vielä vihannessose ja riisitahna sauvasekoittimella, jotta riisi varmasti menee soseeksi asti. Jos sose tuntuu liian jäykältä, lisää mukaan hieman vettä tai kasvisten keitinlientä ja pyöräytä vielä kerran sauvasekoittimella.

Meillä vihannessoseena oli tällä kertaa palsternakka-bataatti-omenasose, jossa suhteet olivat
30% palsternakkaa
60% bataattia
10% omenaa
loraus bataatin keitinlientä




Palsternakka on maukas juures, joka sopii vauvansoseisiin mausteeksi. Se muistuttaa porkkanaa, mutta on maultaan paljon voimakkaampi. Tästä johtuen vauvansoseeseen riittää palsternakkaa vain 20-30% ja se antaa jo tuolla osuudella paljon makua. Hauska yksityiskohta on, että palsternakkaa viljellään nimenomaan kylmillä alueilla, sillä routa on tarpeellista palsternakan maun muodostumiselle. Palsternakassa on paljon mineraaleja ja enemmän vitamiineja, kuin sen lähisukulaisessa porkkanassa. Porkkanassa on tosin enemmän A-vitamiinin esiastetta eli beetakaroteenia. Palsternakassa on erityisen paljon kaliumia sekä myös runsaasti ravintokuitua. Joillekin palsternakka aiheuttaa allergisen reaktion, joten sitä kannattaakin varovasti maistattaa vauvalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti