sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Miten on paras valmistaa ja pakastaa kanaa sekä kalaa?

Laitoin viikonloppuna kanaa ja lohta perheelleni, joista pakastin osan Maxille. Kanaksi käy mainiosti kanan kokonainen maustamaton rintafile, mutta lohta valmistaessa osta vain Norjan lohta - Itämeren lohta saa antaa vauvalle vain 1-2 kertaa kuukaudessa sen haitallisten aineiden takia. Max vasta aloittelee lihojen kanssa, joten kerta-annokset ovat vielä todella pieniä. Aluksi annos on noin 1tl ateriaa kohden kerran päivässä. Vähitellen määrää lisätään niin, että 7-8 kk ikäiselle riittää 1-1,5 rkl kerran päivässä ja 8-12 kk ikäiselle kahdesti päivässä.

Kanan rintafilen paistoin uunissa 200 asteessa 25 min ajan.
Lohipalan puolestaan höyrytin vesihoyryssä 20 min ajan.

Sen jälkeen kun ne olivat hieman jäähtyneet pilkoin ne ensin pieneksi veitsellä ja soseutin sen jälkeen sauvasekoittimella. Lohi meni hienosti soseeksi sellaisenaan. Kana vaatii melko tehokkaan laitteen tai hitusen kasvissosetta mennäkseen täysin soseeksi. Kanaan suosittelenkin erillistä sauvasekoittimen leikkuria.


Itse pakastamiseen sain vinkin ystävältäni Vilmalta. Hienoksi jauhettu kana tai kala annostellaan ensin silikoniseen jääpalamuottiin ja jääpalamuotti on tämän jälkeen helppo sujauttaa minigrip-pussiin sekä siitä siististi pakkaseen. Yhteen koloon laitoin aina yhden annoskoon verran ja tästä on sitten helppo annostella kanaa sekä kalaa kasvisoseiden joukkoon. Tähän tarkoitukseen löysin edukkaasti välineet Ikeasta, kätevää eikö olekin!


3 kommenttia:

  1. Moikka,
    mä suosittelen että lihat (jauheliha, kana, kokoliha...) hienontaa jäähtyneenä terävällä veitsellä, samalla lailla kuin vaikka pilkkoo suklaan tai pähkinät rouheeksi. Sauvasekoittimella lihoista tulee mun mielestä sitkeetä "tahnaa", ja esim naudanlihan makukin muuttuu.
    Kun liha on "murusina" niin se on helppo pakastaa isommassakin purkissa ja jäisenä siitä saa irti aina sopivan määrän mitä yhellä kertaa tarvitsee.

    Stiina :)

    VastaaPoista
  2. Hyvä vinkki Stiina! Tuo sauvasekoittimen leikkuriosa ajaa vähän saman asian kuin terävä veitsi - ei mössää, vaan pillkkoo hienoksi rouheeksi.

    VastaaPoista
  3. Mun pitäis ehkä päivittää mun sauvasekoitin vähä modernimpaan malliin... :D

    VastaaPoista